Šešelj: Dinkić i Labus pokrali državno zlato!

Šešelj: Dinkić i Labus pokrali državno zlato!

25/08/2016 Off By

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare predsednik stranke Vojislav Šešelj upoznao je javnost sa podatkom da je 4. novembra 2000. godine, nakon oružanog zauzimanja Narodne banke, Mlađan Dinkić uputio zahtev da se 1.200 kilograma zlata, koje su zatečene u našim zlatnim rezervama u Beogradu, proda na svetskom tržištu, iako realna potreba za prodajom zlata nije postojala. Zlato je po nalogu potpredsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije Miroljuba Labusa prodato na londonskoj berzi.

Šešelj je naveo da Srpska radikalna stranka raspolaže detaljnim podacima o ovim transakcijama. Izneo je podatak da je 8. novembra 2000. godine, pod brojem SP 224/2000, odobren izvoz pomenutih 1.200 kilograma zlata na londonskoj berzi sa potpisom Ljiljane Antonović, tada načelnice za spoljnotrgovinski sistem, jedine osobe koja je tada imala pravo da potpiše i koja je prihvatila da to učini. Ostale osobe koje su imale pravo, odbile su da potpišu. Vrlo brzo je usledilo imenovanje Ljiljane Antonović za pomoćnika ministra, što je bila nagrada za učestvovanje u protivzakonitoj radnji.

Vrednost prodatog zlata na londonskoj berzi bila je 12 miliona engleskih funti. U to vreme jedna funta je vredela oko 2,5 nemačke marke. Dvanaest miliona funti odnosno oko 30 miliona nemačkih maraka zarađenih na prodaji zlata transferisano je u „Evroaksis banku“ u Moskvi, koja je vrlo brzo potom preimenovana u već poznatu „Eksim banku“.

Uz pomoć guvernera Narodne banke Jugoslavije i potpredsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije Miroljuba Labusa, ova banka će predstavljati jednu od čvorišnih tačaka pranja novca, koje je vršeno pod dosmanlijskim režimom i stručnjacima za destrukciju nacionalne ekonomije.

Na konferenciji za medije Šešelj je detaljno objasnio na koji način je pljačkana država nakon 5. oktobra. On je označio Mlađana Dinkića, Miroljuba Labusa, Božidara Đelića i Aleksandra Vlahovića kao glavne kriminalce odgovorne za višemilionske kriminalne afere.(Press SRS)