Veliko Gradište spremno za početak Festivala turističkog filma

Veliko Gradište spremno za početak Festivala turističkog filma

25/08/2016 Off By

 

pressRanka Čičak

OTVARAJUĆI konferenciju za novinare povodom Osmog međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma, Ljiljana Ćerović iz Turističke organizacije Srbije, saopštila je prijatne vesti:

-Zaključno sa junim mesecom ukupan turistički promet povećan je za 12,7 posto.To se odnosi na dolaske. Broj noćenja je veći za 14,9 posto. Broj domaćih turista raste stopom od 14,7 posto. Stranih turista je u dolascima više za 10,1 posto, a u noćenjima 13,6 posto. Zadovoljni smo. Ovim uspesima prethodile su velike aktivnosti Turističke organizacije. Imali smo kampanju Karavan kroz Srbiju u 14 gradova.Učestvovali smo na 14 inostranih sajmova i na 15 drugih različitihprezentacija u inostranstvu. Organizovali smo studijske posete za strane novinare i orgtanizatore putovanja. Bilo je 70 stranih novinara i 4 TV ekipe. Iz Rusije nacionalna TV. Među gostima je bilo i 5 blogera i 30 organizatora putovanja. U septembru i oktobru ugostićemo još novinara i organizatora putovanja.

Dobra turiszičkagodina: Ljiljana Ćerović

Dobra turiszičkagodina: Ljiljana Ćerović

Gospođa Ljiljana Ćerović među manifestacije koje privlače turiste ubraja i festival SILA fest u Velikom Gradištu.Turistička organizacija Srbije i sama pravi promotivne filmove. Ovogodišnji film o Dunavu u Srbiji učestvije na ovom festivalu.

Festival u Velikom Gradištu ima dobar termin – kraj avgusta i početak septembra. U to vreme turisti odlučuju da ostanu još koji dan, upravo radi filmova.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić kaže da su građani njegove opštine privilegovani. Ceo grad je na obali Dunava, a tu je i reka Pek, gde se još ručno ispira zlato, a i Srebrno jezero, biser srpskog jezerskog turizma:

-Izgradili smo nove hotele, akva park, marinu. Imamo turistički brod koji saobraća na relaciji Srebrno jezero – Golubačka tvrđava. Blizu je Viminacijum. Imamo nove kafane, sportske terene, teren za odbojku na pesku na samoj obalijezera. Ove godine imali smo košarkački kamp gde je preko 1500 dece učilo košarku. Tu je bilo dece iz Rusije, bivših jugoslovenskih republika. Polovina mališana stigla je iz inostranstva. Trudimo se da produžimo turističku sezonu.Nova kongresna dvorana će nam to omogućiti. Planiramo izgradnju zatvorenog bazena. I Evropa je prepoznala naš grad kao moguće važno turističko mesto. Zato je EU u svoj program Ptevima Rima uvrstila i Veliko Gradište. Napravljen je i pasoš gde je Veliko Gradište ima značajno mesto.Dobili smo 4 ipo miliona evra i tme izgradili prvu fazu vodoizvorišta. Očekujemo još sredstava , kako bi Veliko Gradište pretvorili u važnu turističku i klturnu desti naciju. Ovaj festival za nas je važan. Ekologija i turizam su povezani. Želimo zdravu i čistu sredinu. Procenili smo da kroz 120 hiljada noćenja koliko ih imamo ugostimo 700.000 ljudi. Oni treba da se zdravo hrane, a i da zdravu hranu mogu da kupe od naših seljaka.

Dragan Milić u šali zaključuje:

-Svakome ko u našoj opštini nađe divlju deponiju, dajemo besplatan vikend na Srebrnom jezeru za 2 osobe.

Boško Savković, izvršni producent festivala kaže da Srbija nije zemlja koja ima novac, ali ima ideje:

-Novac nije najvažniji. Nekome ga možeš dati koliko hoće, ali neće uspeti. Mi smo sve bliži dobrim filmovima.Uvek je dolazilo dosta stranaca.To je ozbiljan festival sa zapaženim ugledom u svetu.

Festival će otvoriti gradonačelnik Velikog Gradišta, a zatvoriti predsednica Turističke organizacije Srbije, . Prikazaće se 38 filmova iz Srbije, Španije, Hrvatske, Austrije, Rusije,Irske, Slovenije,Danske, Portugala, Turske, Češke,Mianmara, Engleske, Bahama,Jordana, Azerbejđana, Nemačke i Holandije.