U Vojnom muzeju izložba „Perkusioni pištolji i revolveri“

U Vojnom muzeju izložba „Perkusioni pištolji i revolveri“

22/08/2016 Off By

 

POVODOM obeležavanja 138 godina od osnivanja i proslave Dana Vojnog muzeja – 22. avgusta, danas je u galeriji te ustanove otvorena izložba „Perkusioni pištolji i revolveri“ autora Vuka Obradovića.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni posetioci.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Slađan Ristić otvorio je izložbu i istakao da perkusioni sistem paljenja oružja predstavlja samo jednu skalu razvoja ručnog vatrenog oružja.

Dan Vojnog muzeja

Dan Vojnog muzeja

– Sagledavajući različite aspekte razvoja ovog sistema može se pratiti i tehnološki, društveni i politički napredak opšte Izložbom o perkusionim pištoljima i revolverima obeležen Dan Vojnog muzejacivilizacije. Ova činjenica posebno je interesantna kada znamo da je sistem paljenja oružja na kremen preovladavao čitavih 300 godina da bi u veoma kratkom periodu gotovo potpuno bio zamenjen perkusionim sistemom, rekao je pukovnik Ristić i dodao da izložba predstavlja jedinstvenu priliku da na jednom mestu vidimo ovu vrstu oružja koja se čuva u Vojnom muzeju.

Zamenik načelnika Vojnog muzeja potpukovnik Dragan Nušić rekao je da je Vojni muzej, od osnivanja, „zaštitnik srpske istorije“.

– Od 1878. godine, kada je osnovan Ukazom kneza Milana Obrenovića, Vojni muzej deli sudbinu svog naroda i baštini tragove prvenstveno vojne materijalne kulture sa srpskog etničkog prostora na Balkanu. Tokom ratova pljačkan i razaran, a u miru obnavljan, Vojni muzej je kao institucija kulture Ministarstva odbrane od izuzetnog značaja nagrađivan najvišim državnim odlikovanjima i strukovnim priznanjima od Ordena za vojne zasluge sa velikom zvezdom do Vukove i Valtrovićeve nagrade, istakao je potpukovnik Nušić.

Izložbom o perkusionim pištoljima i revolverima obeležen Dan Vojnog muzeja. Zbirka Fabričko naoružanje i oprema do 1918. godine jedna je od najznačajnijih zbirki Vojnog muzeja čijih 1825 muzejskih predmeta čuvaju depoi i stalna postavka. Uz brojne puške, mitraljeze, raznu municiju, sablje, bajonete i koplja nalazi se i 252 pištolja i revolvera nastalih tokom 19. i početkom 20. veka.

Na studijskoj izložbi „Perkusioni pištolji i revolveri“ publici je prvi put predstavljen odabir od 35 najznačajnijih pištolja i revolvera perkusionog sistema paljenja, kao jedne od stepenica razvoja ručnog vatrenog oružja. Neke od izloženih eksponata, izradili su najveći svetski majstori – Džon Mantona, čuveni britanski oružar i Matijas Novotni, iz čije se radionice snabdevao Bečki dvor, a izloženi su i neki od najpoznatijih primera Koltovih revolvera.

Izložbu, koja će trajati do 14. novembra, prati i aplikacija, multimedijalni prikaz koji će posetiocima omogućiti interaktivnu komunikaciju sa postavkom, kao i katalog izložbe u kome su publikovani i stručno obrađeni svi perkusioni pištolji i revolveri koji se čuvaju u Vojnom muzeju u Beogradu.