Čadež sa Đukanovićem: povezivanje privreda nema alternativu

Čadež sa Đukanovićem: povezivanje privreda nema alternativu

22/08/2016 Off By

 

pressNada Mitrović

 

POVEZIVANJE naših privreda i objedinjavanje resursa naših kompanija nema alternativu za ekonomsko jačanje Zapadnog Balkana. U tome značajnu ulogu ima saradnja privrednih komora regiona, kroz Komorski investicioni forum u okviru Berlinskog procesa.

To bi, po rečima Marka Čadeža predsednika Privredne komore Srbije, bila zajednička poruka sa današnjeg sastanka u Podgorici sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Premijer Đukanović je ocenio da se Komorski investicioni forum, u proteklih godinu dana, od inicijative razvio u operativnu formu komorske saradnje, veoma značajnu u realizaciji politika Berlinskog procesa.

-Komorski mehanizam po premijeru Đukanoviću, od presudne je važnosti za bolje korišćenje naših resursa, unapređenje trgovine i privlačenje investicija. Komorska saradnja je važna za kreiranje regionalnih lanaca vrednosti i imaće, kako je rekao, nesagledivu ulogu u realizaciji najavljenih infrastrukturnih projekata koji će dati snažan impuls razvoju regiona– kaže Čadež.

Posao vlada zemalja regiona, Čadež vidi u stvaraju uslova, ambijenta za bolje poslovanje i čvrše povezivanje naših privreda, a komore i poslovne zajednice će zajednički raditi na izgradnji privrednih modela i alata za što efikasniju saradnju.

U narednom periodu, fokus naših aktivnosti biće na unapređenju regionalnih usluga za mala i srednja preduzeća, formiranju zajedničke turističke ponude i ustanovljavanju Bele knjige preporuka za poboljšanje uslova poslovanja u regionu koji ćemo predstaviti već u oktobru na međuvladinoj konferenciji u Budvi“ – najavio je predsednik Privredne komore Srbije.

Posmatrano iz ugla privrede, suština Berlinskog procesa, po Čadežu je, upravo u unapređenju kapaciteta, konsolidaciji svih resursa i potencijala naših privreda kako bi se obezbedio održivi rast, razvoj i uspešnija integracija regiona u evropske i svetske ekonomske tokove.