Zatvorene Olimpijske igre Rio 2016

Zatvorene Olimpijske igre Rio 2016

22/08/2016 Off By

 

OLIMPIJSKE igre u Rio de Janeiru, na kojima je u proteklih 15 dana nastupilo više od 11 500 sportaša u 28 sportova, svečanom su zatvorene ceremonijom pred 50 000 gledalaca na stadionu Maracana.

Program je trajao nešto manje od tri sata, a glavna karakteristika svečanosti bilo je slavlje brazilske kulture i brazilskog načina života, ali i s malo melankolije. Vrhunac svečanosti bio je ‘party’ poznatih škola sambe.

“Ipak se rastajemo. Međutim, bila je to proslava prekrasnih dana koje smo proživjeli, proslava brazilske kulture, načina na koji radimo stvari. Zaokružili smo jednu priču, a sada je vrijeme za novi početak”, rekla je kreativna direktorica svečanosti Roza Magalhaes.

Za razliku od svečanosti otvaranja, sportaši nisu bili podijeljeni po zemljama, već su izašli na stadion pomešani. Ta je praksa uvedena na OI u Melburnu 1956. i simbolizira ujedinjenje svih sportaša sveta u jednu naciju.

Igre je zatvorenima proglasio predsednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Tomas Bah, a na kraju je olimpijski barjak simbolično je predat u ruke gradonačelnice Tokija Juriko Koike, grada domaćina OI 2020. godine

Najuspješniji na Igrama u Riju bili su Amerikanci sa 46 zlata, 37 srebrnih i 38 brončanih medalja.