Prva konferencija za medije Ivice Dačića na obnovljenoj funkciji: Srbija između podrške i pritisaka

Prva konferencija za medije Ivice Dačića na obnovljenoj funkciji: Srbija između podrške i pritisaka

21/08/2016 Off By

 

pressRanka Čičak

POŠTO putuje u SAD, Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, održao je svoju redovnu, mesečnu konferenciju za štampu nekoliko dana ranije. Govorio je o nedavnoj poseti potpredsednika SAD i o poslovima koji očekuju srpsku diplomatiju. Odgovarao je i na pitanja, od kojih neka nisu bila ni pravedna ni prijatna.

Poseta američkog potpredsednika nije bila samo protokolarna:

-Neki nju pokušavaju tako da predstave. Potpredsednk Bajden je boravio u Srbiji i 2009 godine, negde na početku svog mandata.Sada, na kraju mandata, mogao je i lično da se uveri koliko su velike promene.Najbolje je mogao da vidi koliko je Srbija daleko napredovala u reformama, koliko je promenjen njen spoljnopolitički položaj. Lično sam čuo i koliko se promenila njegova retorika kada je reč o Srbiji. Razgovori sa njim su bli izuzetno korektni uz puno poštovanje napora Vlade Srbije od 2012 godine do danas. Počev od dijaloga sa Prištinom u Briselu, pa do regionalne stabilnosti. On je lično rekao da visoko ceni doprinos naše Vlade i premijera Vučića stabilnosti. Pomenuo je Srebrenicu i negativno je iznenađen što su posle takvog reagovanja premijera Vučića, ove godine političari u BiH rekli da je on nepoželjan u Srebrenici.

SRPSKI ministar spoljnih poslova ceni to što je Bajden izjavio saučešće za stradale u bombardovanje Srbije:

-Ovo je prvi put da jedan američki političar izražava žaljenje zbog žrtava NATO bombardovanja. Prvi put je sada jasno rečeno prištinskim vlastima da će izgubiti podršku SAD ukoliko ne dodje do formiranja Zajednice srpskih opština. Briselski sporazum je definisao kao jedno od centralnih pitanja formiranje Zajednice.Veliki deo Briselskog sporazuma je baziran upravo na forimiranju ZSO.

Dačić je najavio posetu kazahstanskog predsednika sledeće nedelje. U to vreme boraviće u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN:

-Očekuje se izveštaj Ban ki Muna o situaciji na Kosovu i Metohiji. Priština želi da otera Ujedinjene nacije sa Kosova. Želi da se ukinu sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.To podržava nekoliko zemalja. Sednice se održavaju na 3 meseca. Mi aktivno učestvujemo, jer je ta tema za nas bitna. Priština na te sednice šalje svog predstavnika iz SAD. Mi smatramo da misija UN i dalje treba da ostane na KiM, jer je to garant sprovođenja Rezolucije 12 44 koja definiše status srpskog naroda.

PRVOG septembra na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS a, a drugog i trećeg u Bratislavi će biti sastanak ministara spoljnih pslova EU gde će prisustvovati i ministri kandidata za EU. Dačić će učestvovati u oba skupa.Teme će biti vezane za bezbednost, terorizam, migrantsku krizu:

-Ali, biće to prilika da se progovori i o našim regionalnim pitanjima i pregovorima zemalja kandidata sa EU. Zanimljivo je da su i tu pokušali da pozovu Kosovo, iako nema razloga, jer ono nije zemlja kandidat. Gde god mogu, oni bi progurali Kosovo. Mi smo više puta rekli da nemamo protiv, ali ne na način koji ga definiše suverenom državom. Imamo niz prijateljskih zemalja. Sredinom meseca će u Venecueli biti samit nesvrstanih zemalja, a posle toga je debata u Skupštini UN u Njujorku. Ove godine našu delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić.Očekuje se u tih nedelju dana niz važnih sastanaka naše delegacije na najvišem nivou.

-JOŠ nije utvrđen tačan datum posete ruskog premijera Medvedeva. Uoči toga će se u Rusiji krajem septembra sastati mešoviti komitet za saradnju Ruske Federacije i Srbije. Očekuje se i poseta našeg premijera Francuskoj.

Naši politički prioriteti su članstvo u EU, Do 2019 godine bi trebalo da se završe pregovori, tojest deo koji se tiče poglavlja.Politički deo će zavisiti od političkih stavova kada će i formalno Srbija dobiti zeleno svetlo za punopravno članstvo:

-Posle analize svih poglavlja postaviće se određeni zahtevi ili preporuke vezane za promenu nekihzakona , a i Ustava.Uopšte se to ne odnosi, kako to neki pojednostavljeno govore, na pitanje Kosova.

SRPSKA diplomatija imati će aktivosti i sa zemljama prijateljima, a i sa onima sa kojima ne deli stavove o Rusiji i Kini :

-Ali imamo prijateljskih zemalja, kao što su Engleska i Francuska, sa kojima ne delimo iste stavove o Kosovu, ali nam je stalo da su nam prijatelji. Nastavićemo politiku regionalne stabilnosti bez obzira na sve probleme. Nisu tačno izvedeni zaključci vezani za izjave našeg premijera o Albaniji i Rami.On je rekao da se planiraju određene akgtivnosti, ali ne onako kako pišu mediji. Prave se u svetu pritisci na zemlje koje nisu priznale Kosovo. Na svakih nekoliko meseci neke velike zemlje razgovaraju sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, vrše pritisak da promene stav. Mi ćemo uraditi sve što možemo da budemo u komunikaciji sa zemljama na koje se pritiska. Prištinski ministar spoljnih poslova obilazi te zemlje. Velike sile su ga pozvale na sastanak na Karibima kao privatno lice.Tu se sastao sa zemljama koje njegovu još nisu priznale. Da sam ja otišao na Karibe, bio bih tema na naslovnim stranama. Na Bangladeš se vrši veliki pritisak. Ta zemlja ima 100 miliona stanovnika. Tamo više od 20 godina niko iz Srbije nije bio, niti su oni bili kod nas. A da ne pričam o našim komunikacijama sa malim zemljama, koje su pod pritiskom islamskih zemalja. One ih finansiraju da priznaju Kosovo. Većina njih nema pojma o čemu se radi. Kad sam pitao ministra spoljnih poslova FI ĐI ja zašto su priznali Kosovo, prvo je rekao da nisu, a onda rekao da jesu. Ko je kada od naših ljudi iz kulture i nauke otišao da govori o toj temi u svetu? Ko će da brani Kosovo, ako nećemo mi, Srbi. Ako nećemo, nemojte da gubimo vreme. Moja obaveza kao ministra spoljnih poslova je da štitim interese Srbije. Zato vas molim da izbegnete komentare o tome da li da protestvujemo ili ne kad neko naruši interese Srbije. Danas je zapaljen hram preobraženja gspodnjeg u Sarajevu.Mi tražimo istragu.Nadamo se da se neće ponoviti istraga kao povodom napada na našeg premijera u Srebrenici. Nastavljaju se pretnje iz Hrvatske da nećemo postati članovi EU i govore neke gluposti o velikoj Srbiji. NDH je bila do Zemuna. Gde je tu velika Srbija? U NDH su trećina stanovnika bili Srbi.Zašto?. Zato što je NDH obuhvatila tuđa područja. Danas Srba u Hrvatskoj ima oko 4 posto. Do pre 20 godina ih je bilo 14 posto. Svakog dana oni protestvuju protiv našeg zakona kojim se omogućuje univerzalna jurisdikcija za suđenje ratnim zločincima. Ta se tema u Evropskoj komisiji razmatrala i ona je odbacila sve hrvatske argumente. Bilo bi bolje da hrvatski rukovodioci prestanu da obmanjuju svoju javnost kako je Evropska komisija na njihovoj strani i kako je navodno dala ultimatum Srbiji.

Da i nema ovog zakona, Srbija bi ratne zločince mogla da goni po univerzalnom zakonu o ratnim zločinima. Da je Hrvatska osudila svoje zločince, Srbija to ne bi morala da radi. Ovakav univerzalan zakon već primenjuje 11 država- Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Španija, Švedska i Engleska.

Dačić je zaključio da ceo svet osuđuje fašizam, dok ga Hrvatska slavi. U Austriji i Nemačkoj se za pevanje fašističkih pesama dobija 3 godine zatvora, a u Hrvatskoj se one pevaju.

Na pitanje novinara da li je istina da ga je Vučić grdio zbog toga što rehabilituje Milošević, Dačić kaže da je štampi zanimljivo da izmišlja:

-Ja ne živim, kao neki , na Miloševiću i od Miloševića.Nisam govorio o Miloševiću, nego o Hagu.Nisam tražio da mu se pravi spomenik. Ta tema nikome ne koristi. Samo onima koji nemaju šta drugo da rade