FBI istražuje da li Janukovič finansijski pomaže Trampa i Klintonovu

FBI istražuje da li Janukovič finansijski pomaže Trampa i Klintonovu

20/08/2016 Off By

FBI i američko ministarstvo pravosuđa istražuju povezanost američkih firmi i zvaničnika s navodnom korupcijom u kojoj je upleten bivši ukrajinski predsednik uključujući rad preduzeća koje vode politički operativci Pol Manafort i Toni Podesta, javlja CNN pozivajući se na više izvora.

U opsežnoj istrazi ispituje se dali su američke firme i financijski sistem korišteni za omogućavanje korupcije stranke bivšega proruski nastrojenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, prenosi CNN.

U odgovoru na izveštaj koji je objavljen u Njujork tajmsu Manafort, koji je bio šef predsedničke kampanje republikanskog kandidata Donalda Trampa, odbio je bilo kakvo ilegalno delovanje izjavivši da “nije nikad primio ikakvu uplatu bez računa kao što je lažno ‘objavio’ Njujork tajms” i da “nije nikada radio za vlade Ukrajine ili Rusije”.

Američki dnevnik je objavio da je Manafort u gotovini primio više od 12 milijuna američkih dolara tokom pet godina preko tajnih računa Janukovičeve Stranke.

Manafort, koji je u petak dao ostavku kao voditelj Trampove kampanje, nije bio u centru istrage, prenosi CNN navodeći zvaničnike.

U istrazi se ispituje rad drugih firmi povezanih s bivšom ukrajinskom vladom, uključujući Podesta Grup, lobističku i PR firmu koju vodi Toni Podesta, čiji brat Džon Podesta vodi kampanju demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.FBI je odbio komentirati pisanje CNN-a.(Agencije)