DJB: SNS hoće stranačku Komisiju za hartije od vrednosti

DJB: SNS hoće stranačku Komisiju za hartije od vrednosti

18/08/2016 Off By

ODBOR za finansije Skupštine Srbije danas je, na insistiranje Saše Radulovića, raspravljao o kandidatima za novu petočlanu Komisiju za hartije od vrednosti (HoV).

Posle pet sati ozbiljnog intervjuisanja kandidata i diskusije o odgovornosti Komisije za HoV za dosadašnju pljačku i prevaru miliona malih akcionara, vladajuća većina je izglasala kandidate koje je sama predložila. Dva od tih pet kandidata već su bili članovi prethodne Komisije i imaju odgovornost za loše stanje tržišta kapitala.

Pokret Dosta je bilo insistira da rad u Skupštinu Srbije postane ozbiljan i da se odluke donose u skladu sa javnim, a ne partijskim interesom. Zato smo raspisali javni konkurs i insistirali da kandidati dostave pune biografije, plan rada komisije i motivaciono pismo. Od 15 prijavljenih kandidata na konkursu, dva su zadovoljila naše kriterijume, ali nisu izabrani. U današnjem intervjuisanju kandidata aktivno je učestvovao jedino lider DJB.

Od izabranih kandidata SNS-a, čak četiri ne ispunjavaju ni formalne uslove i samo je jedan, Marko Janković izuzetan, mlad kandidat, koji dolazi iz privrede i ima entuzijazam i iskustvo potrebno za promene. Za ovog kandidata je glasao i Saša Radulović, bez obzira što je došao na predlog SNS. Time smo pokazali da partijska pripadnost nije kriterijum kojim se rukovodimo.

Tržište kapitala u Srbiji je u potpunom rasulu. Promet na berzi je sa dve milijarde evra u 2007. godini, pao na svega 185 miliona evra u 2015. godini. Odgovornost za ovakvo stanje, kao i za pljačku malih akcionara, velikim delom pada na Komisiji za HoV koja je uvek radila pod uticajem političkih moćnika.

Vladajuća većina je danas pokazala da to ne namerava da menja i ponovo je demonstrirala moć da izglasa sve, pa i kandidate koji ne ispunjavaju formalne uslove. Pokret Dosta je bilo će insistirati na promeni ovakvog ponašanja i na uvođenju nove prakse u Skupštinu.(Press DJB)