Sastanak Ane Brnabić sa gradonačelnicima: podrška izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi

Sastanak Ane Brnabić sa gradonačelnicima: podrška izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi

17/08/2016 Off By

 

pressRanka Čičak

MINISTARKA za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić je prvi član Vlade,  osim Premijera, koji je posle konstituisanja počeo da radi. Danas je u palati Srbija sa gradonačelnicima i predsednicima opština, NALEDOM i Stalnom konferencijom gradova, razgovarala o finansiranju lokalne samouprave. Svi su se složili da treba podržati izmene Zakona o lokalnoj samoupravi. U svim opštinama budžeti su već smanjeni, pa treba hitno pomoći da opštine prežive reformu.

Posle sednice Ministarka je novinarima rekla da je  u četvrtak preuzela dužnost, u petak već održala prve konsultacije,  a u subotu sa Premijerom  i ministrom finansija razgledala sve mogućnosti da se pomogne opštinama: „Čini se da imamo podršku Premijera i ministra finasija, pa će to biti podstrek našem radu“.

Prošle godine je Stalna konferencija gradova i opština tražila povlačenje Zakona iz procedure zbog uticaja koji bi mogao imati na budžete opština. Pridružio se  i NALED. Zakon bi zaista smanjio budžete. U mandatu tehničke vlade razgovaralo se o tome. Umešao se i Kabinet premijera. Pogledali su primedbe. Osnovna primedba bila je da ukoliko se drastično smanji razlika poreza na zaradu između Republike i lokalnog nivoa, lokalna samouprava više neće biti motivisana da se bavi ekonomskim razvojem i da dovodi investitore. Nađen je način da se od osam milijardi ušteda koje je zahtevao MMF, teret od 4,8 milijardi ponesu lokalne samouprave. To će se praktično podeliti tako što će se udeo u učešću u porezu na  zaradu od 80 posto smanjiti na 75 posto. Četiri posto za opštine, 77 za grad. Od 80 posto raspodele poreza na zarade 74 će ići opštinama. Najveći teret poneo je Beograd sa 2 milijarde evra. Vlada Srbije zadržava mogućnost  za kompenzacione mere. Ukoliko su lokalne samouprave računale na neko  infrastrukturalno opremanje za inverstitore ili preduzetnike, to će moći da bude finansirano od strane Vlade.

Danas su na sastanku ovim promenama svi predsednici opština dali podršku.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će grad Beograd podržati izmene ovog zakona: „Sa vladom Srbije već godinama radimo na velikim projektima. Mi ove izmene zakona doživljavamo kao šansu da dobijemo još više konkretnih projekata. Naš budžet ove godine je  jači od onog od pre dve godine. Stabilizovali smo javne finansije. Sve rashode isplaćujemo na vreme, prihodi su nam stabilni.