Atina:Stefanović razgovarao sa Kouroumblisom o migrantskoj krizi

Atina:Stefanović razgovarao sa Kouroumblisom o migrantskoj krizi

17/08/2016 Off By


POTPREDSEDNIK vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Atini sa grčkim ministrom unutrašnjih poslova i reforme javne uprave Panagiotisom Kouroumblisom, s kojim je razgovarao o izazovima migrantske krize i njenom prevazilaženju.

Stefanović i Kouroumblis složili su se da nijedna od zemalja nije kriva zbog migrantske krize i da je neophodno da se uspostavi normalan mehanizam readmisije.

“Poštujemo napore koje je Grčka uložila kako bi se sprečio broj ilegalnih prelazaka granice na putu ka Srbiji, imajući u vidu da se broj migranata smanjio zatvaranjem zapadnobalkanske rute, ali i zahvaljujući merama koje je preduzela Grčka” izjavio je ministar Stefanović.

Potpredsednik Vlade Srbije i grčki ministar saglasili su se da je neophodno uspostavljanje efikasnijeg mehanizma u koji bi se uključile države Evropske unije i koji bi jasno definisao postupanje prema migrantima.

“Važno je da rešimo otvorena pitanja poput onih koja se odnose na postupanje prema ekonomskim migrantima i onima koji ne mogu zatražiti azil u zemljama Evropske unije” precizirao je Stefanović.

Tokom sastanka dogovoreno je i unapređenje operativne saradnje srpske i grčke policije, a ministar Stefanović je pozvao grčkog kolegu da uskoro poseti Beograd.♦