Milano: otkrivena islamistička ćelija!

Milano: otkrivena islamistička ćelija!

14/08/2016 Off By

 

ITALIJANSKI mediji javljaju da su libijske vlasti upozorile Italiju da u regionu Milana postoji ćelija Islamske države (IS) koja je povezana sa komandantom džihadističke grupe u Libiji.

Istovremeno, italijanske bezbednosne službe su u stanju visoke pripravnosti u jeku turističke sezone, a ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano pojačao je akcije proterivanja osumnjičenih džihadističkih simpatizera, između ostalih i jednog imama.

Postojanje mreže koja uključuje ćeliju IS kod Milana je, kako navode mediji, otkriveno u dokumentima koja su zaplenili libijski agenti nakon što su vladine snage preuzele sedište IS u gradu Sirtu ove nedjelje.

Ekstremisti čije je sedište u Italiji su saradnici Abu Nasima (47), Tunišanina koji je živio u Italiji u svojim 20-im godinama, a zatim se borio u Avganistanu i Siriji, pre nego što je postao komandant IS u Libiji.

Do otkrivanja ćelije IS kod Milana dolazi u trenutku kada raste zabrinutost da bi borci IS, koji su isterani iz Sirta, mogli da pređu Sredozemno more migrantskim brodovima i izvedu terorističke napade u stilu “vuka samotnjaka” na italijanskoj teritoriji, napominje francuska agencija FP.

Italijanski ministar Alfano je sinoć rekao da je naložio deportaciju Hosnija Hašemija Ben Hasema, imama iz Tunisa čije je sedište u džamiji u Andriji u Pulji.

Taj 49-godišnji imam je oslobođen optužbi za regrutovanje džihadista, ali ga je Alfano proterao na osnovu sumnji da podstiče rasnu mržnju.

To je deveti imam koji je iz Italije proteran od početka 2015. godine u skladu sa pristupom koji podrazumeva “nultu toleranciju” prema islamističkom ekstremizmu, a koji je, kako je Alfano naveo, smanjio rizik od terorističkih napada na tlu Italije.