Vrnjačka Banja: počeo 40. Festival filmskog scenarija

Vrnjačka Banja: počeo 40. Festival filmskog scenarija

14/08/2016 Off By

 

SINOĆ (subota 13. avgust) je na Letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković” u Vrnjačkoj Banji počeo 40. Festival filmskog scenarija.

“Napraviti scenario za film nije nimalo jednostavna stvar. To pogotovo znaju filmski radnici i kada se, što kaže Dostojevski, misli saberu u jednu tačku, ili, što kaže Dekart, iks i ipsilon negde se ubodu, treba da bude prerogativa dosta za to”, rekao je na otvaranju festivala glumac Dragan Vujić Vujke.

Festival je zvanično otvorio direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, primetivši da je pred publikom sve što je u proteklih godinu dana snimljeno, filmovi za koje su scenarije pisali već dokazani autori, ali i oni koji se prvi put predstavljaju, skrenuvši posebnu pažnju na glumicu Mirjanu Karanović koja je veliku pažnju privukla svojim rediteljskim debijem “Dobra žena”.

Prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja Ivan Džatić, a u kratkom osvrtu na istorijat Festivala filmskog scenarija navedeno je da je se za 40 godina vrnjačkoj publici poklonilo više od 300 velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta, da je prikazano više od 500 filmova, a preko 100 autora je nagrađeno.

Kao prvi na programu sinoć je prikazan film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, a do 17. avgusta publika će imati priliku da pogleda ukupno 16 ostvarenja.

Tri nagrade dodeliće žiri koji čine reditelj Nebojša Bradić (predsednik), dramski pisac i scenarista Predrag Perišić, laureat prvog Festivala filmskog scenarija, i prošlogodišnji laureat, scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Filmovi će se prikazivati na Letnjoj pozornici i u bioskopu, a ove godine je uveden i ponoćni termin.

Prateći program manifestacije obuhvatiće Letnju školu filmske dramaturgije “Slobodan Stojanović”, Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga “Filmus” Slobodana Šijana i “Leksikon YU filma” Nenada Polimca, izložbu “Filmovi koje smo voleli (1947-1980)”, postavku radova studenata fotografije, reviju studentskih filmova i simpozijum povodom 40. izdanja festivala.♦