Nenad Čanak: Rehabilitacijom Miloševića Srbija se ubrzano vraća u mračne devedesete

Nenad Čanak: Rehabilitacijom Miloševića Srbija se ubrzano vraća u mračne devedesete

14/08/2016 Off By

PREDSEDNIK Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u pisanom saopštenju medijima navodi da “LSV najoštrije osuđuje izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u kojima se selektivno i neznalački tumače pravni mehanizmi Međunarodnog suda za ratne zločine, kako bi se režim Slobodana Miloševića, čiji su oni delovi bili, oslobodio istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku, navodi lider LSV i nastavlja:

Podsećamo, politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida. Teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživeli, takođe, bi trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj istoriji ovih prostora.

Srbija se ubrzano vraća u mračne devedesete: Dačić i Vulin

Srbija se ubrzano vraća u mračne devedesete: Dačić i Vulin

Podsećamo Dačića i Vulina da nema zločinačkih naroda i da zločinačke mogu biti samo politike i ideologije. Sa naroda i država se skida kolektivna odgovornost time što beskompromisno raskidaju sa nosiocima zločinačke politike. U Srbiji se danas radi upravo suprotno. Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom.

LSV podseća da smo od demokratskih promena 5. oktobra 2000. bili za sudsko procesuiranje najistaknutijih predstavnika Miloševićevog režima zbog ratnih zločina, ubistava političkih neistomišljenika, kao i pljačke i unutrašnjeg terora. Tada su takvi stavovi LSV ocenjeni kao previše radikalni. Potom smo godinama insistirali na lustraciji i isključivanju iz javnog života pripadnika zločinačkog Miloševićevog režima. I tada smo ostali u manjini, a naši predlozi bili nerealizovani. Zbog svega toga, danas se gotovo svi protagonisti mračnih 90-ih ponovo nalaze na vlasti, a mnogi od njih, poput Dačića i Vulina, sa nepromenjim stavovima i dalje šireći mržnju, vode huškačku politiku prema regionu i odbacuju sve ono što bi trebalo da budu vrednosti EU.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti poziva društvo da digne svoj glas i zatražimo smenu ministara koji nas svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost. Izjave poput ovih ne smeju proći nesankcionisano, jer nam jasno govore da se oni koji su činili Miloševićevu ratnu mašineriju ni najmanje nisu pokajali ili promenili i spremni su da ponove ista nepočinstva ako im to dopustimo.