Đorđević i Šojgu o daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije

Đorđević i Šojgu o daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije

13/08/2016 Off By

 

MINISTAR odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejem Kužugetovičem Šojguom o daljem unapređenju saradnje dve zemlje i saradnje u oblasti odbrane.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Srbije i Ruske Federacije tradicionalno dobri i prijateljski, a Deklaracija o strateškom partnerstvu, koju su potpisali predsednici Nikolić i Putin, osnova je za dalji razvoj i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa. Saradnja u oblasti odbrane jedna je od najznačajnijih, potvrđeno je u razgovoru.

Đorđević je istakao da je Srbija opredeljena za jačanje bezbednosti, stabilnosti i saradnje u regionu. Članstvo u Evropskoj uniji predstavlja glavni spoljno-politički cilj, a Srbija će nastaviti da razvija dobre odnose i saradnju i sa zemljama članicama EU i sa Ruskom Federacijom, rekao je Đorđević. Republika Srbija ostaje na putu nezavisne spoljne politike, balansirane politike odbrane i principa vojne neutralnosti, potvrdio je ministar odbrane

Srbija je zahvalna na principijelnoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, naglasio je ministar odbrane u razgovoru. Đorđević je rekao da je Srbija posvećena implementaciji Briselskog sporazuma i mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja na Kosovu i Metohiji.

Đorđević i Šojgu razgovarali su o aktuelnim bezbednosnim izazovima i rizicima. Sagovornici su se složili da su teroristički napadi širom sveta napadi na tekovine demokratije i savremene civilizacije i da potvrđuju neophodnost zajedničkog i koordinisanog delovanja cele međunarodne zajednice.

Đorđević je upoznao ministra Šojgua sa izazovima migrantske krize sa kojima se Srbija suočava i aktivnostima zajedničkih vojnih i policijskih snaga na obezbeđenju državne granice i borbi protiv krijumčara ljudima.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ministar Đorđević i general Ljubiša Diković prisustvuju završnim takmičenjima i ceremoniji zatvaranja Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino.♦