Crna Gora: “Ljuštica fest” – revija YU filmova iz prošlog veka

Crna Gora: “Ljuštica fest” – revija YU filmova iz prošlog veka

13/08/2016 Off By

 

U OKVIRU revije filmova “Luštica Fest” koja se drugu godinu održava (od 10, avgusta) u porti crkve Svetog Arhangela u Klincima na poluostrvu luštica u Crnoj Gori, biće prikazano sedam filmova iz 20-tih, 50-tih i 60 – tih godina 20. veka.

Smotra je otvorena filmom Velimira Velje Stojanovića “Zle pare”, a prikazan je i njegov film “Campo Mamula” iz 1959. godine za koji je scenario pisao Ratko Đurović, a uloge tumače između ostalih Ljuba Tadić, Pavle Vujisić i Dragan Laković.

Sinoć je na programu bio filmsko ostvarenje Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo”, kao omaž Draganu Nikoliću, junaku ove antologijske filmske priče iz 1967. godine u kojoj igraju i Ružica Sokić i Neda Spasojević.

Pošta će danas (subota, 13.avgust) biti odata i Bati Živojinoviću projekcijom filma “Breza” režisera Ante Babaje u kome je uz Mancu Košir i Fabijana Šovagovića, proslavio to filmsko ostvarenje iz 1967. godine.

Smotra završava sutra kada su na programu tri filma: “Voskrsenje ne biva bez smrti” režisera Edoarda Benčivenga i Vladimira Popovića iz 1922. i dva dokumentarna filma režisera Aleksandra Ilića “Malj” iz 1977-me i “Razoreni spomenici kulture u Crnoj Gori” koji govori o crnogorskom kulturnom i arhitektonskom blagu i nasljeđu u vreme razornog zemljotresa 1979. godine.(Agencije)♦