Skupština Srbije: da li su samo Radikali majmuni?

Skupština Srbije: da li su samo Radikali majmuni?

12/08/2016 Off By
pressRanka Čičak

SKUPŠTINA Srbije utvrdila je danas sastav svojih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, zatim Parlamentanog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, članove i zamenike odbora i Republičke izborne komisije.

Neuverljivo izvinjenje: Marija Obradović

Neuverljivo izvinjenje: Marija Obradović

Bilo je teških reči. Opozicija je pokušavala da objasni da nikakvih dogovora šefova poslaničkih grupa prethodno nije bilo, a članovi SNS su stalno podsećali da oni imaju većinu i da su konsultovali kolege iz opozicije.

Vojislav Šešelj uznemiren je izjavom potpredsednice SNS, Marije Obradović na Odboru za spoljne poslove:

-Ona je rekla da smo mi, radikali, dovedeni u Narodnu skupštinu da glumimo majmune.Pitam se da li uopšte ima smisla da ovde vodimo dijalog sa vlašću koja je puna sebe i krajnje bahato se odnosi prema opoziciji. Ovde će se menjati vlast. Nije ovo poslednja koja je uzjahala Srbijom. Biće toga još mnogo.

Zatim se obratio članovima SNS:

-Dosmanlije su imale više članova od vas i vidite na šta su danas spali? Najviše zbog takvog bahatog ponašanja koje demonstrira potpredsednik SNS, Marija Obradović. Ipak sam odlučio da učestvujem u današnjoj raspravi, jer je bolje ostati ovde u sali i boriti se, nego vam pružiti zadovoljstvo da vam sve prolazi u mraku. Znao sam da čuvate za sebe delegaciju OEBS-a i Savet Evrope, jer to smatrate najvažnijim mestima. Znao sam da se svi jagmite za NATO pakt. A šta bi vas koštalo da ste omogućili i opozicionim strankama po neko mesto šefova ovih delegacija? Kada sam ja, nekada davno, bio narodni poslanik, bilo je i tada osionih vlasti, ali se vodilo računa da u delegacijama Skupštine bude i opozicije. Zašto mislite da možete večno sve to da zadržite u svojim rukama? Prenapregnu se ruke, počnu da pucaju. Ko hoće sve autokratski i totalitarno, na kraju sve izgubi. Tražim da se ovo pitanje vrati na doradu i održi sastanak šefova poslaničkih grupa.

Pošto je Aleksandar Martinović nekoliko puta dobacio kako se primedbe odnose na Mariju Obradović, Šešelj je rekao da se njoj nije obraćao, niti će dok bude poslanik. Martinovića je nazvao klempom, a na primdbu predsednice da ne vređa poslanike, jer bi i oni njemu slično mogli odgovoriti, zaključio je:

– Kojim rečima,? Veliki nos – veliki ponos, gospođo Gojković.-On meni nema čime da uzvrati. To se valjda zna. Ko ima duge uši, može samo ko helikopter da uzleti.

Šešelj je pozvao većinu da se korektno odnosi prema opoziciji:

– Nije opozicija ovde da biste imali koga da progonite i da se iživljavate. Ja sam bio u vlasti i u opoziciji. Kad smo bili na vlasti, nismo gonili opoziciju. I vi, naprednjaci ste, kroz našu stranku tada bili na vlasti. Ne smejte se. Vodili smo o opoziciji računa. Mnogi nisu vodili, pa im se to obilo o glavu. Socijalisti su hteli da imaju sve pod svojom kontrolom. Izgubili su sve i sad se jagme da imaju malo. Zadovoljni su parčencetom. Sećate se kada su dosmanlije imale većinu u Skupštini? Jednim potezom su celu Koštunicinu stranku izbacili. Mi se ovog puta nećemo odreči onoga što nam pripada. Srategija nam je drugačija. Ukazivati ćemo javnosti na ono što radite. Ne može to tako. Lako je ovde progoniti opoziciju. Ali, oni koji smatraju da je progonite, nikada nisu na vašoj strani.Vodute računa.

Marija Obradović se izvinila:

-Moguće da sam pogrešila kada sam izgovorila tu reč na sednici odbora za spoljne poslove. Moguće da to nije primerno. Ali ja sam u tom trenutku izgovorila glasno ono što su svi mislili i ono što je očigledno svih ovih dana zasedanja. Oni zloupotrebljavaju Poslovnik, a toliki njihov prostor u medijima je tema za Fakultet političkih nauka i fenomen na političkoj sceni Srbije.

Šešelj je na to zaključio:

-Dakle, Marija Obradović je potvrdila da je nas, srpske radikale nazvala majmunima.To je proširila i na celu opoziciju, na sve nas koji smo bili majmuni što smo šest sati strpljivo slušali ekspoze mandatara.

Opozicija je zamerila što se u Republičku izbornu komisiju stavljaju oni ljudi za koje tvrdi da su pokušali da lažiraju prošle izbore. Zoran Živković kaže da je Skupština dužna da javnosti da punu informaciju o lažiranju tih izbora.