Sankt Peterburg: danas se sastaju Putin i Erdogan

Sankt Peterburg: danas se sastaju Putin i Erdogan

09/08/2016 Off By

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće danas u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Erdogan je najavio da vim susretom želi da obnovi odnose sa Rusijom i da zvanična Ankara i Moskva krenu ispočetka i ponovo pokrenu saradnju u čitavom nizu sektora.

Erdogan je dao intervju TAS S-u uoči sastanka sa Putinom. Tokom razgovora više puta Putina je nazvao dragim i poštovanim Vladimirom, kao i prijateljem. “Čini mi se da bi ova poseta mogla da bude prekretnica u našim bilateralnim odnosima i prilika da ponovo krenemo ispočetka”, rekao je Erdogan.

AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vreme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi, nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč.

Agencija podseća da će Erdoganova poseta Rusiji i susretom sa ruskim predsednikom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo posle propalog puča. AP ocenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateskim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao oko sedam meseci – ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi sklonjeni.

Erdogan je intervjuu TAS S-u optužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama. “Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Verujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima.

-Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno”, rekao je Erdogan za TAS S, a prenio Rojters.(Agencije)♦