DJB: Upozoravamo mandatara – Skupština nije otirač

DJB: Upozoravamo mandatara – Skupština nije otirač

07/08/2016 Off By

 

Mandatar, koji mimo Ustava i zakona, najavljuje sednice Skupštine, iako ima ovlašćenje samo da predloži, a ne da zakazuje sednice, podjednako kao i predsednica Skupštine, koja ih zakazuje preko TV Pink, pretvaraju Skupštinu u neugledan otirač preko koga gazi autokrata


PREDSEDNICA Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u petak, gostujući na TV Pink, da će nova vlada biti formirana ove nedelje “ukoliko ne bude nekih velikih događaja kojima će naša država morati da se bavi pre izbora vlade”.

Međutim, još nije zakazana sednica Skupštine na kojoj bi bila izglasana nova vlada iako Poslovnik određuje da je rok za zakazivanje sedam dana unapred.

Podsećamo i predsednicu Skupštine i mandatara da se sednice Skupštine ne mogu zakazivati na konferencijama za novinare i prilikom televizijskih gostovanja. Po Poslovniku, sednice Skupštine moraju da se zakazuju sedam dana unapred i drugačije postupanje degradira najviše predstavničko telo građana u državi. Mandatar, koji mimo Ustava i zakona, najavljuje sednice Skupštine, iako ima ovlašćenje samo da predloži, a ne da zakazuje sednice, podjednako kao i predsednica Skupštine, koja ih zakazuje preko TV Pink, pretvaraju Skupštinu u neugledan otirač preko koga gazi autokrata.

Vladajuća većina zloupotrebljava svoju poziciju da bi državu svela na objekat u rukama mandatara. Tome služi stalno kršenje Poslovnika, zakazivanje sednica bez unapred dostavljenog dnevnog reda ili relevantnih informacija na osnovu kojih se odlučuje. Podsećamo da je i prva sednica ( 2. juna) u novom skupštinskom sazivu zakazana kao da je u pitanju vanredno stanje, u roku kraćem od 24 sata i tako što su zaduvani poštari u popodnevnim satima raznosili telegrame sa pozivima. Ovakvo degradiranje Skupštine traje suviše dugo i očigledna je namera Aleksandra Vučića da se to nastavi, a cilj je onemogućavanje bilo kakve kontrole njegove vlasti.(Press DJB)

Upozoravamo i predesednicu Skupštine da ne dozvoli maltretiranje Skupštine i poslanika 15-satnim izlaganjima mandatara. Podsećamo predsednicu Skupštine da je kompletno vreme predviđeno za raspravu o ekspozeu ograničeno na pet sati, tako da izglanje ne bi smelo da traje duže od pola sata, najviše sat vremena.

Javno postavljamo pitanje predsednici Skupštine: koji je to važniji posao od formiranja vlade kojim bi država trebalo da se bavi? Vlada funkcioniše u tehničkom mandatu već duže od pet meseci, a od konstituisanja Skupštine prošlo je više od dva meseca. Taktiziranje mandatara, koji svake dve nedelje pomera rokove za sastavljanje vlade i izgovara se na spoljne pritiske i “velike događaje”, ukazuje da je jedini cilj da se sve institucije uruše, da građani pomisle da sve zavisi samo od jednog čoveka koji navodno jedini nešto radi, a svrha je priprema za predsedničke izbore koji su mandataru važniji od svega.

Pokret još jednom upozorava mandatara da se ne poigrava Skupštinom, da počne da poštuje zakone i da na vreme predloži novi sastav vlade i njen koncizan plan rada. Zahtevamo da se sednica Skupštine zakaže sedam dana unapred, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, i da se i poslanicima i javnosti dostavi tekst ekspozea o kome će se raspravljati.♦