Srbija: Nove protestne note Hrvatskoj

Srbija: Nove protestne note Hrvatskoj

01/08/2016 Off By

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom


MINISTARSTVO vanjskih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske u Beogradu – zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu osuđenom za zločin nad srpskim civilima tokom rata u Hrvatskoj i podizanja spomenika Miru Barešiću, atentatoru na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Povodom ukidanja prvostepene osuđujuće presude za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, izrečene protiv Branimira Glavaša, srpsko Ministarstvo je izrazilo oštar protest uz ocenu da je “odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne tačke kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda”.

Posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu poltiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz posljednjeg rata.

“Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi protiv pripadnika srpskog naroda”.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Povodom otkrivanja spomenika Miru Barešiću u Dragama, Ministarstvo je izrazilo oštar protest uz ocenu da je “podizanje spomenika teroristi osuđenom za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve. Takođe, Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je otpravnik poslova hrvatske ambasade u Beogradu Stjepan Glas odbio da primi dve note koje je Ministarstvo dostavilo redovnim putem “čime je formalno uručenje izvršeno”.(Agencije)♦