Melvut Čavušoglu: Turska (još) čeka bezvizni režim

Melvut Čavušoglu: Turska (još) čeka bezvizni režim

01/08/2016 Off By

 

Čavašoglu je naglasio da će, ukoliko se ne primeni bezvizni režim, Ankara biti primorana da se povuče iz sporazuma o preuzimanju izbeglica i dogovora od 18. marta


– TURSKA će morati da se povuče iz sporazuma sa EU-om za smanjenje priliva migranata u evropski blok, ukoliko Brisel ne odobri bezvizni režim za naše građane, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kavusoglu je za nemačke medije izjavio da je sporazum funkcionisao, jer je Ankara preduzela “veoma ozbiljne mere. Međutim, sve to zavisi od otkazivanja bezviznog režima za naše građane, koji je takođe naveden u sporazumu postignut 18. marta”, rekao je ministar Čavušoglu.

On je naglasio da će, ukoliko ne primeni bezvizni režim, Ankara biće primorana da se povuče iz sporazuma o preuzimanju izbeglica i dogovora od 18. marta.

Šef turske diplomatije je napomenuo da Ankara čeka na određivanje tačnog datuma za bezvizni režim.

Evropski komesar za privredu i digitalno društvo Ginter Etinger nedavno je rekao da ne vidi mogućnost da će Brisel ove godine odobriti Ankari bezvizni režim nakon dešavanja u Turskoj posle neuspelog vojnog udara.(Agencije)♦