MSP uručilo protestnu notu BiH zbog palenja srpske zastave

MSP uručilo protestnu notu BiH zbog palenja srpske zastave

29/07/2016 Off By

 

MINISTARSTVO spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Bosne i Hercegovine u Beogradu Lazaru Mirkiću kojom je izražen energičan protest zbog sadržaja video-snimka dostupnog na internet portalu www.youtube.com.

Na njemu dva neidentifikovana, naoružana lica, okružena nekadašnjom zastavom Bosne i Hercegovine, koja je bila u zvaničnoj upotrebi do 1998. godine, i zastavom Kraljevine Saudijske Arabije, spaljuju dve državne zastave Republike Srbije, uz pucanje iz vatrenog oružja i pevanje pesama izrazitog nacionalnog i islamskog, verskog naboja.

Uz ukazivanje da se radi o krajnje neprihvatljivom postupku usmerenom prema jednom od najvažnijih državnih simbola Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da nadležni organi Bosne i Hercegovine sprovedu hitnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovog neprimerenog čina i njihovog kažnjavanja u skladu sa zakonom.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, takođe, iskazuje poseban interes da se o toku navedene istrage blagovremeno obaveštavaju nadležni organi Republike Srbije.♦