Mišljenje stručnjaka:Napadi na Evropu inspiriše ISIS

Mišljenje stručnjaka:Napadi na Evropu inspiriše ISIS

29/07/2016 Off By

Američka vojska već nekoliko meseci insistira da su česti napadi na Evropu odgovor na pritisak koji takozvana Islamska država doživljava gubitkom teritoriju u Siriji i Iraku


WALL STREET JOURNAL napravio je analizu nedavnih terorističkih napada na tlu Europe i zaključio kako je ISIS promijenio strategiju tako da zapadnim svetom širi teror.

Kako tvrde američke vlasti, ubrzo će se pokazati da su nedavni napadi na Evropu bili direktno povezani s takozvanom Islamskom državom, a nisu bili samo insoirisani ideologijom te tvorevine kako se dosad smatralo.

“Znamo da iza nekih od tih napada direktno stoji ISIS. Oni su napunili Evropu militantima”, poručio, kako prenosi WSJ, neimenovani američki funkcioner.

Ovakvi manjih napadi znače preopterećenje službi bezbednosti kako bi se stvorio operativni prostor za veće napade.

Američka vojska već nekoliko meseci insistira da su česti napadi na Evropu odgovor na pritisak koji takozvana Islamska država doživljava gubitkom teritoriju u Siriji i Iraku.

Međutim postoji i druga teorija. Napadi nisu deo većeg plana, već se radi o ISIS-ovom prilagođavanju na probleme koje doživljavaju na teritorijima koje su donedavno držali pod svojom kontrolom.

Brus Hofman, stručnjak za terorizam poručio je kako ISIS već godinama seje seme za tip napada kakvi se sad pojavljuju u Evropi.

“Celom Evropom stvorili su infrastrukturu kojom olakšavaju kretanje ljudi iz Sirije i Iraka u EU i obrnuto. Osim toga, istim kanalima teroristima pomažu inspiracijski i operativno”, rekao je Hofman.

Za razliku od detaljno isplaniranih napada u Parizu i Briselu, posljednji napadi u Nici i Ansbahu pokazuju da su se ISIS-ovi militanti okrenuli manje sofisticiranim metodama.

“Izveli su ih amateri, nema govora o tome da se radi o iskusnim džihadistima. Može se dogoditi da njihovi napadi budu smrtonosni kao onaj iz Nice, ali to često nije slučaj”, rekao je profesor i stručnjak za džihadizam Rik Colsaet.

Bez obzira na sve navedeno, i američke i evropske vlasti slažu se da ISIS nije napustio ideju većih terorističkih napada. Neki pojedinci tvrde da bi stalni, pa čak i svakodnevni teroristički napadi u Evropi mogli da postanu norma.

“Opasnost od džihadista neće se povući tako skoro. Naprotiv, verovatno vremenom samo će da raste. Činjenica je da je radikalni islam objavio rat Zapadu”.

Posljednji izveštaji zapadnih funkcionera i sirijskih aktivista navode kako su mnogi potencijalni džihadisti nakon zatvaranja granica između Turske i Sirije promenili planove da se priključe ISIS-ovim borcima u kalifatu.

Jedan od njih je i bio i 19-godišnjak koji je zaklao 84-godišnjeg sveštenika u Normandiji. Francuske vlasti rekle su da je on nameravao da se bori

u Siriju.

“Oni napadaju jer ne mogu otići onamo gde žele”, kaže jedan američki funkcioner.♦