Dačić razgovarao sa Ivanom Klimpuš-Cincadze

Dačić razgovarao sa Ivanom Klimpuš-Cincadze

28/07/2016 Off By


Ministar Dačić je zahvalio na aktivnoj participaciji Ukrajine u KFOR-u, čiji vojnici, uz iskrenu podršku lokalnog srpskog stanovništva, čuvaju srpske svetinje na KiM


PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa potpredsednicom Vlade Ukrajine Ivanom Klimpuš-Cincadze.

Ministar Dačić i potpredsednica Vlade Ukrajine konstatovali su uzajamnu privrženost principu teritorijalnog integriteta, koji je osnovni postulat mirnog razvoja međunarodnih odnosa.

Ministar Dačić je zahvalio na aktivnoj participaciji Ukrajine u KFOR-u, čiji vojnici, uz iskrenu podršku lokalnog srpskog stanovništva, čuvaju srpske svetinje na KiM.

Na današnjem sastanku obostrano je konstatovano da je potrebno da se dalje unapređuju bilateralni odnosi. U tom cilju izražena je potreba da se ponovo pokrene mehanizam Mešovitog komiteta i dovede do potpisivanja niza sporazuma, od kojih je za dalji razvoj saradnje najbitniji Sporazum o slobodnoj trgovini. Ukrajina je jedina evropska zemlja sa kojom Republika Srbija nema ovakav sporazum.

Ukrajinska strana potvrdila je i konstruktivan stav prema pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, uz obostrano očekivanje da pregovori na ovu temu budu završeni najkasnije do kraja 2017. godine.

Potvrđeno je održavanje poslovnog foruma „Srbija – Ukrajina“ u organizaciji privrednih komora dve zemlje, u septembru u Kijevu.

Ukrajinska strana izrazila je interesovanje za iskustva Republike Srbije u procesu evrointegracija i, u tom smislu, dogovorena je razmena iskustava.♦