PREDSTAVLJENA BELA KNIGA STRANIH INVESTITORA

19/11/2014 Off By

EKONOMIJA⇒

Bela knjiga je okvir za razgovor i spisak stvari koje treba da rešimo zajedno sa stranim kompanijama, rekao je ministar finansija Dušan Vujović na sednici koja je jutros održana u beogradskom hotelu Hajat

Ranka Čičak
dusan1911

Ministar finansija Dušan Vujović

SAVET stranih investitora predstavio je danas Belu knjigu 2014 . Sednici u Hajatu trebalo je da prisustvuje i Aleksandar Vučić, ali on nije stigao. Ministar finansija, Dušan Vujović preneo je izvinjenje premijera , koji je zauzet završnim razgovorima s MMF- om:
– Prijatelj Aleksandar mi je to jutros poručio i rekao mi – ti možeš da me zameniš. Imaš dovoljnu težinu, samo malo treba da poradš na visini.
Posle ove šale, Vujuović je ozbiljno rekao da MMF srpskoj Vladi pruža podršku i da očekuje da će već sutra objaviti kako je postigao dogovor s njom. Zatim je preneo ukratko ono o čemu je trebalo da govori premijer. To je pohvala radu stranih investitora i zaključak da je Srbija za njih otvorena, pošto su oni važan deo njene privrede. Od 500 kompanija u Srbiji koje izvoze, njih 190 su strani investitori:
-Bela knjiga je ustvari okvir za razgovor. To je spisak stvari koje treba da rešimo zajedno sa stranim kompanijama. Moramo reći činjenicu da ove kompanije imaju kod nas nadprosečne rezultate u dobiti i prodaji. Njih je sve više u prerađivačkoj industriji. U Londonu smo nedavno ponovili poziv da što više dolaze u našu zemlju. To se i njima isplati. Prošle i pretprošle godine imali smo pozitivan rast privrede, a likvidni smo s 10,7 milijardi evra. Naši njveći problemi su oni koje smo nasledili. Nadamo se većoj potrošnji na svetskom nivou i većem izvozu u Italiju i Nemačku.
I Majkl Devenport pohvalio je rad srpske Vlade i njene reforme u izlasku iz krize:
-Sledeći korak je da Evropska komisija pripremi izveštaj o tome za članice EU. Fokus je na vladavini prava, osnovnim slobodama, stvaranju uslova za samostalno pravosuđe i borbu protiv korupcije.
Predsednik Saveta stranih investitora, Frederik Kuen, rekao je šta Savet očekuje od srpske Vlade:
To je fiskalna konsolidacija, makroekonomska stabilnost, sprovođenje usvojenih zakona i praćenje njihove primene, harmonizacija srpskog s evropskim poravom, osnivanje tima za podršku investitorima u okviru Kabineta premijera i smanjivanje parafiskalnih nameta.
Savet stranih investitora stalno jača. trenutno okuplja preko 130 kompanij koje su uložile više od 22 milijarde evra, a učestvuju 18 posto u BDP-u od prošle godine. U njima radi preko 96.000 ljudi u Srbiji.<


EKONOMIJA

 

vucic1811VUČIĆ: USKORO SPORAZUM SA MMF

EKONOMIJA Vučić je rekao da MMF predviđa rast od 1,5 odsto u 2016. godini, napominjući da on misli

 

nbs1711SAOPŠTENJE NBS: CILJ MONETARNE POLITIKE NIJE OSTVARIVANJE PROFITA

EKONOMIJA O karakteru dobiti i gubitka od kursnih razlika svedoči i odredba člana 77. stav 6. Zakona o

 

Potpisivanje-ugovoraPOTPISAN MEMORANDUM O ULAGANJU KINEZA U OBRENOVAC I STARU PAZOVU

EKONOMIJA Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je nakon potpisivanja da će zahvaljujući tom dokumentu biti otvoreno 1.400

 

c437dd09d694a12c878e7c2a362418eaNBS: SMANJENE KAMATNE STOPE NA 8 ODSTO

EKONOMIJA Ovakvom kretanju inflacije doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i