Leto: Koju hranu da jedemo?

Leto: Koju hranu da jedemo?

28/07/2016 Off By

Najbolje je da se okrenemo sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše


LETNE vrućine stvarno su opasne za naše zdravlje, ali uz pravilnu negu kože i sklanjanje sa sunca, mnogo nam može pomoći i hrana.

Tokom letnih meseci svaki će stručnjak za prehranu i zdravlje naglasiti da treba da jedemo što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi vrućinu.

To zapravo znači da se najbolje okrenuti sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše.

Uz puno tekućine kao što su voda i nezaslađeni čajevi, evo nekoliko predloga što da izaberemo od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

Kako preporučuju nutricionisti, lubenica je idealno letno osveženje. Slatka je i sočna, a 90 posto od njenog sastava je – voda. Lubenicu možete napraviti i kao salatu ili supu. Na dnevnoj bazi svakako trebate jesti i trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati telo pa ćete lakše podnositi vrućine.

Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Paradajz je na primer bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnih zraka sunca. Krastavci su poput lubenice puni vode dok tikvice možete pripremati na bezbroj načina. Idealne su na žaru, ako ćete na primer roštiljati s ekipom.

Zaboravite na pečenu i tešku hranu. Birajte ribu, piletinu uz dosta svežeg povrća i salata. Čokolade i kolače zamenite osvežavajućim jogurtom s voćem, sladoledom ili sokovima koje lako možete da napravite kod kuće. Ako se već zaželite kolača ili torte, radije ih sami napravite zbog opasnosti kao što je salmonele. Ljeti se može lako dogoditi da su jaja pokvarena, a ona idu i u sladoled. Nedostaje li vam inspiracije, probajte da napravite jednostavnu tortu od jogurta i višanja ili tortu s kupinama i sirom.

Izbjegavajte “bele namirnice” kojim se smatraju beli hljeb, šećer, pirinač i slična hrana.

Znamo da se ni inače ne nalaze na listi poželjnih, zdravih namirnica jer se ne radi o proizvodima od celovitih žitarica, no ljeti ih je još bolje izbjegavati uz puno veću ponudu sveže i zdravije hrane.♦