Hrvatska: uhapšen Turčin – terorista sa Interpolove poternice

Hrvatska: uhapšen Turčin – terorista sa Interpolove poternice

28/07/2016 Off By

Prema podacima koje je policija dobila na temelju međunarodne Interpolove poternice raspisane za 52-godišnjim državljaninom Turske Muratom Katulajem, njega Turska traži zbog učešća u više terorističkih napada u raznim delovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine


MEĐUNARODNI terorist, 52-godišnji Murat Katulaj koga Turska traži zbog niza terorističkih akcija počinjenih na njenom tlu uhapšen je toekom porodičnog odmora u Kostanju kod Omiša.

Katulaj, koji inače živi u Nemačkoj u Kostanje je došao na odmor u subotu popodne, a hrvatska policija ga je uhapsila ppsle nepuna tri dana odmora koje je proveo sa suprugom i troje djece, piše Slobodna Dalmacija.

– Došao je u nekom mercedesu terencu, nalik na ona pogrebna vozila. Nije puno hodao po mestu, osim što je odlazio da kupi hranu u trgovinu Studenac. S njim je dva puta bila i žena – rekla je jedna meštanka.

Turčin je, inače, iznajmio kuću s bazenom, a kuća za odmor ima četiri zvezdice (slka gore).

Prema podacima koje je policija dobila na temelju međunarodne Interpolove poternice raspisane za 52-godišnjim državljaninom Turske Muratom Katulajem, njega Turska traži zbog učešća u više terorističkih napada u raznim delovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine.

Sumnja se da je bio pripadnik, odnosno aktivist, terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala kako civile, tako i vojnike i policajce. Interpol je za njim raspisao poternicu pre pet godina, a neko je vreme Murat živio u Njemačkoj.

Inače, TIKKO je skraćenica za vojno krilo ultralevičarske Komunističke partije Turske, Marksističko-lenjinističke (TKP/ML), nazvano Oslobodilačka vojska radnika i seljaka Turske.

Partija koja podržava marksističko-lenjinističku i maoističku ideologiju osnovana je 1972. godine u ruralnim delovima provincije Tunceli. Od 2007. godine, prema podacima turskih bezbednosnih službi, organizacija je proglašena jednom od 12 aktivnih terorističkih organizacija u Turskoj.

Nakon što mu bude određen ekstradicijski pritvor i nakon što najvjerovatnije bude izručen Turskoj, s kojom Hrvatska ima ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, Muratu će se suditi u Turskoj gde mu preti kazna doživotnog zatvora.♦