Gradina: sastanak visokih oficira Srbije u Bugarske

Gradina: sastanak visokih oficira Srbije u Bugarske

27/07/2016 Off By

 

General Draganić je informisao generala Atanasova o odluci Vlade Srbije o formiranju i angažovanju zajedničkih snaga vojske i policije na granici sa Bugarskom i predstavio dosadašnje rezultate o broju i pokušajima ilegalnih prelazaka migranata u Srbiju


ZAMENIK načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sastao se danas sa svojim bugarskim kolegom general-majorom Plamenom Atanasovim na graničnom prelazu „Gradina“ kod Dimitrovgrada.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji duž srpsko-bugarske granice i bilateralnoj vojnoj saradnji.

General Draganić je informisao generala Atanasova o odluci Vlade Srbije o formiranju i angažovanju zajedničkih snaga vojske i policije na granici sa Bugarskom i predstavio dosadašnje rezultate o broju i pokušajima ilegalnih prelazaka migranata u Srbiju.

Prema rečima generala Atanasova, Bugarska se suočava s istim problemima, ali je najveći broj bugarskih vojnika angažovan na granici sa Turskom, što nije sprečilo angažovanje snaga i na granicama sa ostalim susednim državama, među kojima je i Srbija.

Delegacije vojski dveju zemalja razgovarale su i o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje kroz realizaciju zajedničkih vežbi, gađanja na poligonu „Šabla“ i korišćenja simulatora za avion „mig 29“, pre svega za obuku bugarskih pilota u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali i komandant zajedničkih vojnih i policijskih snaga angažovanih na zaštiti državne granice sa Bugarskom general-major Želimir Glišović, policijski savetnik iz Uprave Granične policije Srbije pukovnik Nebojša Purić i direktor Granične policije Bugarske pukovnik Antonio Angelov, kao i izaslanici odbrane obe zemlje.♦