Erdogan i Putin sastaju se 9. avgusta St. Petersburgu

Erdogan i Putin sastaju se 9. avgusta St. Petersburgu

26/07/2016 Off By

ZAMJENIK premijera Turske Mehmet Simsek saopšto je da će se turski i ruski predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin sastati 9. augusta u ruskom gradu St. Petersburgu, javlja Anadolu Agency (AA).

Simsek boravi u zvaničnoj poseti Moskvi gde se sastao sa zamenikom ruskog premijera Arkadijem Dvorkovičem.

Tokom početka susreta koji je bio otvoren za predstavnike medija, Simsek je rekao da je od ambasadora dobio informaciju da je juče potvrđeno da će se predsednici dve zemlje Erdogan i Putin sastati 9. augusta u St. Petersburgu.

Došli smo ovde s ciljem brze normalizacije bilateralnih odnosa. Rusija za nas nije samo vredan sused, već naš važan i strateški saveznik. Nesrećnim slučajem su naši odnosi prekinuti. Nadamo se da nećemo samo normalizovati odnose na nivou kakve smo imali do 24. novembra, već da ćemo ih dodatno intenzivirati u svim sektorima“, rekao je Simsek.

Ističući kako su preduzete sve neophodne dodatne mere za početak čarter letova između Rusije i Turske i da je to dostavljeno ruskim zvaničnicima, Simsek je rekao kako smatra da događaji 24. novembra nisu doveli do prekida saradnje između naroda dve zemlje.

I ruski zamenik premijera Dvorkovič je istakao kako i zvanična Moskva želi da postepeno normalizuje odnose sa Turskom.

Sadržaj sastanka predsednika Putina i Erdogana koji je posledica njihovog telefonskog razgovora će biti tema našeg današnjeg susreta. Namera nam je da konstruktivnim razgovorima razvijamo odnose između dve zemlje“, rekao je Dvorkovič.

Osvrnuvši se i na nedavni pokušaj vojnog udara terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) u Turskoj, Dvorkovič je kazao kako je prioritetni stav Rusije o vojnom udaru na legalno izabranu vlast da se takvi problemi rešavaju u skladu sa ustavom.(AA)♦