Impresionirani Bošnjaci iz Foče kandiduju Erdogana za Nobelovu nagradu

Impresionirani Bošnjaci iz Foče kandiduju Erdogana za Nobelovu nagradu

23/07/2016 Off By

Predlagači ističu da je Erdogan sa svojim saradnicima uspeo da suzbije siromaštvo i kriminal, podigne privredni i ekonomski rast Turske svrstavajući je u 15 najrazvijenijih zemalja sveta


BOŠNJACI iz Foče, očigledno impresionirani likom i delom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odlučili su da ga predlože za Nobelovu nagradu za mir. Obrazložili su da je on u noći neuspelog vojnog puča, uz pomoć naroda odbranio demokratiju, vladavinu prava i pravnu državu, navodi sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju za medije Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Foči sa udruženjima demokratskih pravnika u BiH i Bosansko-turskim prijateljstvom BOSFOR piše da je na principima tvorca moderne Turske Kemala Ataturka očuvana demokratska, sekularna, moderna i snažna država u kojoj se u potpunosti poštuju ljudska prava i slobode, koja garantuju ravnopravnost svih stanovnika Turske.

Predlagači ističu da je Erdogan sa svojim saradnicima uspeo da suzbije siromaštvo i kriminal, podigne privredni i ekonomski rast Turske svrstavajući je u 15 najrazvijenijih zemalja sveta.

U velikoj mjeri je suzbio kriminal i nerede što doprinosi miru i stabilnosti svjetske zajednice Ujedinjenih nacija. Turska je postala ponovo nada spasa za brojne ugrožene narode i države u svetu punom nepravdi i velikih opasnosti“, navode ova udruženja i dodaju da sve što Erdogan čini u posljednjih 15-20 godina doprinosi da Turska postaje kuća mira i slamka spasa.♦