Vučić razgovarao sa predstavnicima SB i MMF

Vučić razgovarao sa predstavnicima SB i MMF

21/07/2016 Off By

 

Jedna od tema razgovora bila je potreba da se usvoji plan optimizacije zaposlenosti EPS-a kao i analiza opšteg stanja u ovom preduzeću na čemu insistiraju obe međunarodne finansijske institucije. Na sastanku se govorilo i da je okončana ekspertska misija Svetske banke, te da je razmatrana i realizacija plana finansijske konolidicije EPS-a koji je usvojen juna prošle godine


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Svetske banke u Beogradu i MMF-a.

U uvodnoj reči premijer Vučić istakao je da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta. On je naglasio da su rezultati koje Srbija ima iznad proseka i dodao da je suficit budžeta to i dokazuje.

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu, Toni Verhejen, izjavio je da da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno naglasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani.

Jedna od tema razgovora bila je potreba da se usvoji plan optimizacije zaposlenosti EPS-a kao i analiza opšteg stanja u ovom preduzeću na čemu insistiraju obe međunarodne finansijske institucije. Na sastanku se govorilo i da je okončana ekspertska misija Svetske banke, te da je razmatrana i realizacija plana finansijske konolidicije EPS-a koji je usvojen juna prošle godine.

Predsednik Vlade istakao je da Srbija ima najveći rast BDP-a u regionu na kraju prvog polugođa ove godine, kao i najveći rast u Evropi. On je zamolio obe finansijske institucije da pošalju tim ekperata u Srbiju koji će, zajedno sa domaćim ekspertima, doprineti definisanju efikasnih mara za povećanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda i u godinama koje su pred nama.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i pravovremenog donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, pre započinjanja procesa pripreme budžeta za narednu godinu.

Sastanku su osim premijera Vučića prisustvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.(PressVlade)♦