Turska: suspendovana Evropske konvencije o ljudskim pravima

Turska: suspendovana Evropske konvencije o ljudskim pravima

21/07/2016 Off By

 

Zapadne zemlje izrazile su opravdano strahovanje da je pokušaj puča zapravo poslužio turskom predsedniku za ‘čišćenje’ protivnika, posebno u svetlu činjenice da on već duže vreme ima nameru da sprovede promene ustava i svoju vladavinu pretvori u predsedničkog apsolutizam


 

VANREDNO stanje u Turskoj uvedeno je s ciljem da se izbegne mogući drugi vojni udar, izjavio je u danas turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag. Zamenik premijera Numan Kurtulmus objavio da će privremeno biti stavljena van snage EVropska konvencija o ljudskim pravima.

Govoreći u turskom parlamentu ministar Bozdag je rekao da građani neće osetiti nikakvu promenu u svojim životima tokom vanrednog stanja te da to neće imati negativan uticaj na privredu i investicije.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je u sredu uvođenje vanrednog stanja navodeći da će to omogućiti vlastima da deluju brže i efikasnije u dovođenju pred lice pravde one koji su odgovorni za pokušaj udara prošlog petka naveče.

U međuvremenu je iz raznih sektora došlo do otpuštanja i hapšenja velikog broja ljudi, spominje se broj od 50.000, a reč je pre svega o vojsci, pravosuđu, obrazovanju i medijima.

Zapadne zemlje izrazile su opravdano strahovanje da je pokušaj puča zapravo poslužio turskom predsedniku za ‘čišćenje’ protivnika, posebno u svetlu činjenice da on već duže vreme ima nameru da sprovede promene ustava i svoju vladavinu pretvori u predsedničkog apsolutizam. 

Zamnik turskog premijera Numan Kurtulmus u međuvremenu je izjavio da će Turska zbog uvođenje vanrednog stanja derogirati odnosno staviti izvan snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

“Turska će suspendovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u meri koja ne ugrožava njene međunarodne obveze, kao što je Francuska napravila s članom 15 Konvencije” posle atentata u novembru prošle godine, izjavio je Kurtulmus.

Ovo stavljanje izvan snage štiti Tursku od mogućih osuda za kršenje Konvencije u vreme dok sprovodi široko ‘čišćenje’ u svim sferama društva nakon pokušaja udara.

Kurtulmus je za tursku NTV rekao da bi vanredno stanje u Turskoj moglo biti ukinuto i ranije, za jedan ili jedan i po mesec. Po njegovim rečima, strukturalne i individualne pogreške u obaveštajnim službama dogodile su se tokom pokušaja udara. Također je rekao kako se radi na restrukturiranju vojske.(Agejncije)♦