Poruka EU: Erdogane zaboravi smrtnu kaznu

Poruka EU: Erdogane zaboravi smrtnu kaznu

18/07/2016 Off By

 

Ono što najviše zabrinjava svet Erdoganova je najava vraćanja smrtne kazne. Velike racije i hapšenja srovode se celom Turskom. Policija je uhapsila i pritvorila ljude koji su povezani s pučem i one koji nisu. Niko ne zna zapravo po kojem se kriterijumu hapse ljudi


TURSKI predsednik Redžp Tajip Erdogan posle vojnog udara u postao je pravi osvetnik i odmah počeo da sprovodi pravosudni puč pa s dužnosti sklonio 2.745 sudaja, izdao naloge za hapšenje 140 sudija Vrhovnog suda, a desetero članova najvišeg administrativnog suda odmah je uhapšeno.

Nije tajna da su trn u oku Erdoganu bili sudije koji su osporavali mnogo njegovih odluka o zatvaranjima novinara i aktivista i intelektualaca koji su se suprotstavljali njegovoj politici.

Ono što najviše zabrinjava svet Erdoganova je najava vraćanja smrtne kazne. Velike racije i hapšenja srovode se celom Turskom. Policija je uhapsila i pritvorila ljude koji su povezani s pučem i one koji nisu. Niko ne zna zapravo po kojem se kriterijumu hapse ljudi.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekaoje kako je u okviru istrage o pokušaju državnog udara do juče uhapšeno više od 6.000 osoba, ali kako to nije ni blizu kraja “akcije čišćenja”.

I dok je Erdogan na komemoraciji poginulima u pokušaju vojnog udara u džamiji Fateh izjavio kako je u Tursku ušao virus i da neće stati dok ne očisti celu državu od tog virusa, francuski ministar spoljnih poslova Jean-Marc Ayrault odgovorio mu je kako Evropa i svet neće dozvoliti da pokušaj vojnog udara Erdoganu bude izgovor da krši ljudska prava u svojoj zemlji. Francuski ministar poručio je Erdoganu i kako podrška koju su mu uputili svetski čelnici “ne znači bjanko ček na osnovu kojeg može da krši ljudska prava”.

Oštru poruku uputila je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Iako je oštro osudila pokušaj vojnog udara u Turskoj, pozvala je turskog predsednika da se prema pučistima odnosi poštujući pravnu državu. Da je situacija u Turskoj izmakla kontroli, dokazuje i izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca koji je pozvao zemlje EU da pošalju oštru poruku turskom predsedniku Erdoganu o poštivanju vladavine zakona i pravde nakon neuspelog pokušaja vojnog udara.

Austrija će na sednici veća ministara spoljnih poslova zatražiti da Europa jasno pokaže Erdoganu gde su granice jer ne sme biti proizvoljnih čistki ni kažnjavanja koje bi bilo mimo postojećih pravnih i legalnih okvira – ipodvukao je austrijski šef diplomatije zatraživši od Turske da se obveže da i dalje neće primjenjivati smrtnu kaznu.

U međuvremenu gradonačelnik Ankare Melih Gokček reko je kako je jedan od učesnika državnog prevrata u Turskoj bio i pilot koji je oborio ruski avion Su-24 iznad Sirije. Istodobno, na društvenim mrežama kruže stravične snimke koje pokazuju kako simpatizeri okrutno i zverski, baš kao borci ISIL-a, zlostavljaju uhapšene vojnike, a jednom su čak i odrubili glavu. Sve se to događalo pred očima turske policije.

Međunarodno udruženje sudija koje predstavlja 84 nacionalna udruženja sa svih kontinenata i Evropsko udruženje sudija (44 zemlje) osudilo je juče vojni udar, ali i čistku gotovo 3.000 sudija, jer kako kažu, nema nikakvih dokaza da je iko od tih sudija bio aktivno uključen u državni udar.(Agencije) ♦