Vlada odlučila: Srbija zatvorena za Avganistance i Pakistance

Vlada odlučila: Srbija zatvorena za Avganistance i Pakistance

16/07/2016 Off By

 

Hapšeni će biti samo krijumčari koji prevoze izbeglice. Biće im oduzimani automobili i sve što se nađe kod njih, poručio je Vučić na današnjoj konferenciji za medije

Ranka Čičak

U SAGLASNOSTI sa predsednikom Srbije Vlada je predložila da se u skladu sa članom 39 Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske. Ovo  predsednik Srbije još treba da potpiše  pa da Vlada sutra uveče  proglasi Odluku izvršnom.

Novinarka N1TV upitala je danas na press konferenciji premijera Vučića kako će Brisel reagovati na ovu odluku. Odgovorio je pitanjem “ko to treba da se ljuti i proziva zemlju koja je bila i ostala najhumanija prema izbeglicama. Mi ne gradimo zidove. Ali je naša obaveza da se branimo od kriminalaca koji ilegalno prevoze ove ljude do mađarske granice. Poštujemo izbeglice, hranimo ih i dočekujemo. I dalje će kroz našu zemlju moći da prolaze oni koji su zatražili azil. Oni koji nisu biće udaljeni iz Srbije. Do jutros je u Srbiju ušlo  i ostalo 2.669 migranata. Među njima je 85 posto iz Avganistana i Pakistana , a samo 15 posto iz Sirije. Svi znaju da izbeglice iz Pakistana i Avganistana nemaju nikakve šanse da budu primljeni u EU. Ipak oni u EU ulaze ilegalno  preko Bugarske, zatim ilegalno prelaze srpsko bugarsku granicu, da bi ih, na granici Srbije i Mašarske dočekao zid i bodljikava  žica. Šverceri ljudima naplaćuju ogroman novca za prevoz  preko Srbije.

Na pitanje hoće li sve to ugroziti bezbedno kretanje turista Vučić odgovara da preko srpske granice turisti mogu slobodno prolaziti. Hapšeni će biti samo krijumčari koji prevoze izbeglice. Biće im oduzimani automobili i sve što se nađe kod njih. On očekuje od mađarske pomoć u kontrolisanje bugarske i makedonske granice. Kaže da smo i mi mogli da izbeglice koje nemaju šanse za vizu sprovedemo do granice sa BiH i tamo pustimo dalje, ali ne želi probleme  nikome u regionu: „Mnogi bi se radovali neredina u Srbiji. Ali to se neće dogoditi. Obezbedićemo punu slobodu kretanja našim  građanima ali ćemo granice štititi od onih koji nemaju šanse da uđu u EU. Pokazaćemo da Srbija ne može biti parking za Avanistance i Pakistance koje niko ne želi da vidi a kamoli da primi.

Problemi u Turskoj i Francuskoj dodatno su komplikovali situaciju. Premijer je pozvao naše građane da sačuvaju dobar odnos prema muslimanima:

„Nećemo dozvoliti ni jedan napad na njima ni propagiranje mržnje niti verbalna nasilja.

Dva aviona krenula su danas da vrate naše građane koji letuju u Turskoj. Vlada poziva da se  ova zemlja  izbegava za letovanje dok  je stanje nestabilno i da se letuje u Srbiji koja je jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi.♦