Mekalister: Srbija ne mora da prizna Kosovo da bi postala članica EU

Mekalister: Srbija ne mora da prizna Kosovo da bi postala članica EU

14/07/2016 Off By

 

 

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, na kojoj se insistira u procesu pristupanja Srbije EU, ne znači i zvanično priznanje nezavisnosti Kosova, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister


Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na konferenciji o «Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan», koja je danas održana u Beogradu, ponovio da su Srbija i Hrvatska, bez obzira na razlicite izjave koje se ponekad mogu tumačiti kao dnevne politike, postigle dogovor u Parizu da nastave da rešavaju bilateralna pitanja, da probaju da gledaju u budućnost i da traže zajednički interes. 

Na pitanje novinara da li je sve spremno za otvaranje poglavlja 18. jula u Briselu, i da li je moguća ponovna blokada Zagreba, primetio da nisu svrsishodne te pretnje i da će se uslovljavati sa jedne ili sa druge strane”. Smatra da će 18. jula poglavlja biti otvorena.

Dačić je rekao da će Aleksandar Vučić predvoditi srpsku delegaciju na međuvladinoj konferenciji 18. jula u Briselu i «tu nema nikakvih problema, odnosno  poglavlja će biti otvorena”, i dodao da je “Naš interes je da probamo da živimo za budućnost, jer od prošlosti se ne može živeti”.

Rekao je da će se sutra sastati sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem, koji dolazi u Suboticu, na svečanost hrvatske zajednice.

Izvestilac EP Dejvid Mekalister smatra da je otvaranje poglavlja 23 i 24 dobar dan za Srbiju, jer su to ključna poglavlja i veliki korak napred. Pohvalio je sjajan posao koji je uradio srpski pregovarački tim, i naglasio da je otvaranje poglavlja zasluženo.

Izvestilac EU je podsetio da otvaranje poglavlja zahteva usaglašavanje svih država članica EU, i da je ponekad potrebno više vremena nego što je očekivano, ali je izneo uverenje da će Srbija nastaviti da otvara ostala poglavlja.

Bilo je reči i o odnosima Beograda i Prištine.U procesu pristupanja Srbije EU oni su vrlo važni, ali ne zahtevaju i zvanično priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je novinarima Dejvid Mekalister. I dodao da Evropska unija očekuje da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju korak po korak, a ta nornalizacija na kraju mora značiti da obe strane budu u mogućnosti da koriste “sva svoja prava”.

-Kao izvestilac EU moram reći, s tim u vezi, da normalizacija odnosa, koja se traži, ne znači zvanično priznanje, već očekujemo da odnosi budu postepeno normalizovani”, podvukao je Mekalister.

Mekalister je rekao da se Unija danas suočava sa velikim neizvesnostima i izazovima, ali on veruje da posvećenost politici proširenja u EU treba da jača, a ne da slabi.

-Verujem da je politika proširenja bila uspešna i doprinela promovisanju prospriteta, bezbednosti širom Evrope. Ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne bi trebalo da ima negativne posledice na naše napore da nastavimo rad na procesu proširenja”, istakao je Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta smatra da agresivnost Rusije ne može da se toleriše, ali da uzima u obzir da Srbija ima tradicionalno jake veze sa Rusijom. Podvukao da je Srbija sprovela 10 puta više zajedničkih vojnih vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali toga nisu svi svesni u Briselu.♦