Izveštaj Human Rights Watch: Mađarska policija tuče mignante

Izveštaj Human Rights Watch: Mađarska policija tuče mignante

13/07/2016 Off By

 

Od 5. jula svi migranti koje uhvate u krugu od osam kilometara od granice vraćju na srpsku stranu žičane ograde koju je Mađarska prošle godine podigla kako bi zaustavila priliv migranata. Policija je objavila da je samo u toku prve sedmice od stupanja na snagu novih pravila u susednu Srbiju vraćena 621 osoba


ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch objavila je izveštaj u kojem navodi da policajci i vojnici u Mađarskoj tuku migrante pre nego što ih vrate u Srbiju.

Od 5. jula svi migranti koje uhvate u krugu od osam kilometara od granice vraćju na srpsku stranu žičane ograde koju je Mađarska prošle godine podigla kako bi zaustavila priliv migranata. Policija je objavila da je samo u toku prve sedmice od stupanja na snagu novih pravila u susednu Srbiju vraćena 621 osoba.

HRW u izvještaju objavljenom danas tvrdi da je grupa od 30 do 40 migranata, među kojima su bile žene i deca, pretučena i dva sata držana u pritvoru u Mađarskoj. Jedan od muškaraca iz te grupe je rekao: “Takve batine nisam vidio ni u filmovima. Pet ili šest vojnika nas je jedno po jedno tuklo. Svezali su nam ruke plastičnim lisicama na leđima i tukli nas svim, od pesnica, preko nogu i pendreka. Namerno su nam naneli teške povrede”.

I drugi intervjuisani aktivistima HRW-a su ispričali strašne detalje o maltretiranju, a ova organizacija tvrdi da je Mađarska prekršila međunarodne standarde u tretmanu osoba koje traže azil, na primer brzo su odbili većinu muškaraca koji nisu u braku, prihvatajući samo 15 zahteva dnevno. Zbog svega ovoga stotine izbeglica ostalo na granici u veoma lošim uslovima.

HRW svoj izveštaj bazira na razgovorima sa 41 tražiocem azila i migrantom, kao i zvaničnicima mađarskih i međunarodnih institucija, uključujući agenciju Ujedinjenih nacija za izbeglice, mađarsku policiju i službu za imigraciju.(Agencije)♦