Naučni skup u SANU: Tesla za sva vremena

Naučni skup u SANU: Tesla za sva vremena

11/07/2016 Off By

 

Takođe jedan od najznačajnijih strateških projekata koji će u narednom periodu sprovoditi naše Ministarstvo jeste uspostavljanje nacionalne širokopojasne telekomunikacione mreže, koja treba da poboljša uslove obrazovanja i poslovanja u celoj zemlji, a posebno u ruralnim i nedovoljno razvijenim delovima naše zemlje, što će doprineti smanjenju ne samo digitalnog nego i ogromnog ekonomskog jaza, između ruralnih i urbanih područja naše zemlje“, najavila je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija



„Kao što je na nauci da nadgrađuje Teslina istraživanja i otkrića, na državi je da omogući da njegov legat bude u službi građana. Ministarstvo nadležno za telekomunikacije sprovodi programe za razvoj informacionog društva i telekomunikacionog sektora, koji imaju za cilj stvaranje progresivnijeg i humanijeg društva, zahvaljujući tehnologijama koje su nastale na osnovama Teslinog rada“, istakla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, na otvaranju naučnog skupa „Tesla za sva vremena“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kojim je obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle.
„Mi smo kao prioritet u radu postavili razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, jer smatramo da je ključ razvoja svake države ulaganje u mlade naraštaje. Vlada Srbije će veliki značaj u narednom periodu dati unapređenju obrazovanja u oblasti IKT-a, koje je u ovom trenutku prepoznato kao kritično. U tom cilju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviće sa sprovođenjem aktivnosti radi unapređenja digitalne pismenosti, podizanja nivoa obrazovanja i povećanja broja IT stručnjaka“, rekla je državna sekretarka.
Ona je dodala da je jedan od prioritetnih programa proširenje Akademske mreže Srbije, najavivši da će u septembru početi povezivanje svih osnovnih i srednjih škola na tu mrežu.
„Takođe jedan od najznačajnijih strateških projekata koji će u narednom periodu sprovoditi naše Ministarstvo jeste uspostavljanje nacionalne širokopojasne telekomunikacione mreže, koja treba da poboljša uslove obrazovanja i poslovanja u celoj zemlji, a posebno u ruralnim i nedovoljno razvijenim delovima naše zemlje, što će doprineti smanjenju ne samo digitalnog nego i ogromnog ekonomskog jaza, između ruralnih i urbanih područja naše zemlje“, najavila je Tatjana Matić.
U ime Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića, Matićeva je zahvalila Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na pozivu za učešće u proslavi Teslinog jubileja, ističući da Ministarstvo vidi kao važan zadatak da podržava institucije od ključnog nacionalnog značaja, budući da, kako je istakla, „uspešna saradnja državnih i naučnih institucija čini osnovu jakog i progresivnog društva, naročitog u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, gde su naučne inovacije i ubrzani rast industrije neraskidivo povezani“.
Naučnu konferenciju pod nazivom „Tesla za sva vremena“, kojom je Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila 160 godina od rođenja velikana svetske nauke, i koja je deo programa obeležavanja 175 godina od osnivanja akademije, svečano je otvorio predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić.(Press Ministarstvo TTT)♦