REAGOVANJE POKRETA DSJ NA IZBOR MAJE GOJKOVIĆ I NATAŠE MIĆIĆ ZA CENZORE U SKUPŠTINI SRBIJE

REAGOVANJE POKRETA DSJ NA IZBOR MAJE GOJKOVIĆ I NATAŠE MIĆIĆ ZA CENZORE U SKUPŠTINI SRBIJE

06/07/2016 Off By

Na sednici su se čuli brojni komplimenti koje su uzajamno jedna drugoj uputile predsednica Gojković i zamenica Mićić


POVODOM izbora Maje Gojković za predsednicu Odbora za kulturu i informisanje Pokret Dosta je bilo saoptava da je ovim “javnost dobila nesumnjivu potvrdu da je kontrola medija jedan od prioriteta Aleksandra Vučića i da će, gazeći sve demokratske manire i principe, nastojati da uništi sve medije i novinare koji još neguju profesionalnost i kritičnost”.

Izbor Nataše Mićić (LDP) za potpredsednicu Odbora za kulturu i informisanje još jedna je potvrda da SNS i LDP imaju koalicioni dogovor o podeli funkcija. Ironično je da se Mićićeva na sednici pohvalila detaljem iz biografije koga se otvoreno stidi čak i Ivica Dačić – da je učestvovala u pripremi i usvajanju Zakona o informisanju koji je zaslužan za sadašnju tragičnu situaciju u medijima.

Na sednici su se čuli brojni komplimenti koje su uzajamno jedna drugoj uputile predsednica Gojković i zamenica Mićić.

Vučićeva politika u Skupštini je da, preko predsednika i zamenika predsednika odbora, potpuno kontroliše rad i zato do sada ni u jednom odboru prava opozicija nije dobila “kontrolnu” ulogu iako je to do sada bio slučaj. To potvrđuje i današnje konstituisanje Odbora koji je u prošlom mandatu vodila poslanica iz DS.

Pre konstitutivne sednice Odbora nisu održane konsultacije sa predstavnicima opozicije o izboru predsednika i potpredsednika, što je nastavak prakse umanjivanja značaja i marginalizovanja opozicionih stranaka u Skupštini.

Poslanici Pokreta „Dosta je bilo” glasali su protiv oba predloga. Da je partokratija iznad stručnosti i obrazovanja demonstrirala je Maja Gojković zastupajući stav da odbor nije stručno udruženje i da njegov član može biti bilo koji poslanik, nezavisno od obrazovanja i stručnosti.

Smatramo da jedino stručni i adekvatno edukovani ljudi, koji poznaju problematiku iz svakodnevne prakse kulture i medija, koji imaju iza sebe formalno obrazovanje, ali i stručno iskustvo, mogu adekvatno da doprinesu radu ovog Odbora, kao i da utiču na poboljšanje medijske slike u zemlji i stanja u kulturi.

Imenovanjem Maje Gojković za predsednicu Odbora za kulturu i informisanje mandatar je još jednom poručio da će čvrstom rukom nastaviti svoju ulogu urednika većine medija u Srbiji. Mediji su, u nedostatku ikakvih rezultata u ekonomiji, jedina poluga koja ga održava na vlasti. Očekujemo i nastavak prakse njegovih prizemnih i orkestriranih obračuna preko medija sa političkim protivnicima.♦