IGOR BEČIĆ PREDSEDNIK ODBORA ZA KONTROLU  SLUŽBI BEZBEDNOSTI

IGOR BEČIĆ PREDSEDNIK ODBORA ZA KONTROLU SLUŽBI BEZBEDNOSTI

05/07/2016 Off By

 

Afere u vezi s  Igorom  Bećićem nisu plasirane posle njegove kandidature. One  traju godinama. Dovode pod sumnju njegov moralni integritet, a i njegov status, rekao je predsedavajući Odbora Vojislav Šešelj i prekinuo sednicu


Ranka Čičak

ODBOR za kontrolu  službi bezbednosti Skupštine Srbije danas je i pored teških reči na račun  Igora Bečića, njega ipak izabrao za predsednika.

Konstitutivnom sednicom predsedavao je kao najstariji, Vojislav Šešelj . On je zamerio što   prethodno o kandidaturi Bećića nisu konsultovane opozicione stranke:

-Opozicija treba da rukovodi najosetljivijim odborima. Ovde je sva moć u rukama  vladajuće koalicije, a ona opoziciji deli milostinju. Afere u vezi s  Igorom  Bećićem nisu plasirane posle njegove kandidature. One  traju godinama. Dovode pod sumnju njegov moralni integritet, a i njegov status. Predlažem da zahtevamo da nam službe bezbednosti dostave sve podatke o njegovim delima, pa da ovu sednicu nastavimo kada to dobijemo.

Igor Bećić je rekao da je iznenađen:

-Očekivao sam da ćete posle povratka iz Haga prestati da dozvoljavate da  vas   saradnici lažu. Svake godine vadim potvrdu da nisam krivično gonjen. Imam sertifikate da su me proverile sve bezbednosne službe. Protiv mene postoji samo jedna krivična prijava koju je organizovala Demokratska stranka.   Pravio sam lapsuse, ali nikada italijanskog funkcionera nisam nazvao mortadela. Moj je život prošao kroz dug razvojni put i ponosan sam na sve što sam radio. Dozvoljavam da neki  mediji o meni pišu loše, ali neću da plaćam reket koji oni od mene traže.

Šešelj je odgovorio:

-Ukrali ste poslanički mandat SRS, a onaj ko to učini, u stanju je da pokrade i naciju. Treba  pogledati i podatke o vašim diplomama. Imate više diploma nego ja. Puni ste sumnjivih diploma, kao Tomislav Nikolić.

Poslanik Ilija Radulović podržao je Šešelja  i rekao da  svako ko se  negde kandiduje , treba da da svoju biografiju. To u  skupštinskom Poslovniku ne piše, ali trebalo bi. Tražio je da se dostavi biografija kandidata i njegovo obrazloženje  zašto se kandiduje.

Zatim je počela duga diskusija o poslovniku. Poslanici SNS i oni bliski vlastima, tvrdili su da je Poslovnik donesen u vreme većine Demokratske stranke i da je tako i pisan.

Meho Omerović rekao je da ovaj Poslovnik koji je na snazi, treba poštovati i da će njegova Socijaldemokratska stranka podržati Bećića, jer je tako dogovoreno.

Radoslav Milojčić iz DS rekao je da nema protiv Bečića, već protiv njegove SNS, koja  ruši Savamalu  i  komunalna policija ubija po noći,    oslobađa Caneta i Šarića i odgovorna je  za nesigurnost u zemlji.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je odmah odgovorio protivnapadom:

-Vi ste osnovali  komunalnu policiju i napravili je jednopartijskom. Dali ste joj sve ove  nadležnosti i sada vam to smeta.Vašom reformom pravosuđa napravili ste jednopartijsko pravosuđe. Što se primedbi na  prošlost Bečića tiče, hiljadu puta je proveren. On, Meho i ja bili smo u prošlom  Odboru za kontrolu  službi bezbednosti i prošli smo kroz sve te provere.

Dragan Šormaz je oštrim glasom rekao Šešelju da nema prava da drži predavanja:

– Ćutimo na sve, ali na ovo nećemo. Odbor će danas završiti svoj posao.

Šešelj mu je predbacio da je i on ukrao mandat DSS, pa se ne može smatrati časnim.

Zatim je ustao i prekinuo sednicu do trenutka  kada stignu  dokumenti o proveri Bećića.

Međutim, Marija Obradović iz SNS, koja je i zvanično predložila Igora Bećića za predsednika Odbora rekla je  Šešelju da slobodno napusti sednicu, jer je umoran, pa će ga zameniti sledeći najstariji. Uz nju i SNS stali su svi koji se nude za saradnju vladajućoj stranci. Bio je tu i slavni Dušan Bajatović, nekadašnja  večita meta napada SNS.

Pošto su Šešelj i  Radulović sa većinom novinara napustili sednicu, rukovođenje je  preuzeo Omerović. Došla je i predsednica Skupštine, Maja Gojković i rekla da je sve  po Poslovniku . Jednoglasno je  za predsednika Odbora izabran Igor Bećić.

 Za to vreme u holu, novinarima je dao izjavu Vojislav Šešelj i nazvao događaj protivparlamentarnim i nedemokratskim.

   Kada je sednica završena, a Šešelj već napustio Skupštinu,sa istog mesta u holu, pred novinarima se oglasila predsednica Maja Gojković i  potvrdila da je Meho, kao sledeći najstariji imao prava da zameni umornog najstarijeg:

-Nema razgovora s nekim ko ucenjuje Parlament. Procedura je morala da se završi. Moj zadatak je da ne dozvolim nekima da od Parlamenta prave nešto drugo. Sve ću učiniti da sačuvam dostojanstvo  Skupštine.

 Novinari po  hodnicima su komentarisali da to kaže žena koju je Šešelj pre mnogo godina uveo u politiku i Skupštinu. ♦