SOPOT: OD VEČERAS 45. SOFEST

SOPOT: OD VEČERAS 45. SOFEST

05/07/2016 Off By

Publici će se obratiti i Mirjana Karanović, čiji rediteljski debi, film “Dobra žena” otvara ovogodišnji festival


SVEČANOM defileom filmskih ekipa u fijakerima, tradicionalnim vatrometom i filmom Mirjane Karanović “Dobra žena”, večeras će početi 45. filmski festival u Sopotu – SOFEST, koji će trajati do subote, 9. jula.

Otvaranje će voditi Zoran Kesić koji je pripremio i “himnu SOFEST-a”, a kome će voditeljsku ulogu olakšati manekenka Anđelija Vujović.

Voditeljski par će predstavljati filmske ekipe koje će kroz publiku prodefilovati fijakerima, i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku – Bilju Krstić, koja će nastupiti uz orkestar Bistrik.

Publici će se obratiti i Mirjana Karanović, čiji rediteljski debi, film “Dobra žena” otvara ovogodišnji festival.

Osim “Dobre žene”, u takmičarskom delu programa su filmovi “Bez stepenika”, “Pored mene”, “Apofenija”, “Igra u tami”, “Braća po babine linije”, “Porodica”, “Sizif K”, “Vlažnost”, “Procep”, “Smrdljiva bajka”, “Otadžbina” i “Otvorena”.

Od prošle godine, filmski festival u Sopotu je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete Sunce Sofest-a€œ i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Žiri koji će odlučivati o najboljima, ove godien čine reditelj Jovan Joca Jovanović, snimatelj Damjan Radovanović i scenograf Željko Antović.

Novčane nagrade su namenjene i za nagradu publike za najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolji film.

Ove godine fokus je na filmskoj kameri, pa će tim povodom naš poznati direktor fotografije Božidar Bota Nikolić, koji je radio između ostalog na filmovima “Dečko koji obećava”, “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Balkanski špijun”, biti nagrađen novouspostavljenom Statuetom slobode za doprinos filmskoj umetnosti.(Agencije)♦