ODBIJEN ZAHTEV RATKA MLADIĆ DA SE OBUSTAVI POSTUPAK

ODBIJEN ZAHTEV RATKA MLADIĆ DA SE OBUSTAVI POSTUPAK

04/07/2016 Off By

Veće kojim predsedava sudija Alfons Orie odbilo je navode Mladićevih odbrane da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću treba da budu isključeni jer “su već doneli određene zaključke o dokazima”


HAŠKI TRIBUNAL odbio je zahtev odbrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Veće kojim predsedava sudija Alfons Orie odbilo je navode Mladićevih odbrane da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću treba da budu isključeni jer “su već doneli određene zaključke o dokazima”.

Veće smatra da iako pravnici pomažu sucima u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utiče na moć sudija da nezavisno donose svoje odluke, navodi se u odluci o odbijanju.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da sudije Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih dela.

“Zbog svega navedenog, Veće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudija u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih saradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki faktični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Veće nalazi da, zbog toga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka”, navodi se u odluci Suda.(Agencije)♦