PREDSEDNIČKI KANDIDAT HOFER: AKO TURSKA UĐE U EU – AUSTRIJA ĆE IZAĆI

PREDSEDNIČKI KANDIDAT HOFER: AKO TURSKA UĐE U EU – AUSTRIJA ĆE IZAĆI

02/07/2016 Off By

 

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer smatra da je Velika Britanija dokazala da je EU, odnosno ovakva Unija, očigledno daleko od građana Austrija


KANDIDAT za predsednika Austrije Norbert Hofer, samo dan nakon poništenja prošlih predsedničkih izbora od strane Ustavnog suda, izjasnio se za održavanje referenduma u Austriji ako Turska bude pristupila Uniji.

Evropa ne bi mogla da se nosi sa pristupanjem Turske. U tom slučaju postojao bi dobar razlog da Austrijanci budu pitani za svoje mišljenje o ostanku u EU“, naglasio je on u intervjuu italijanskom dnevniku „Korijere dela sera“.

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije smatra da je Velika Britanija dokazala da je EU, odnosno ovakva Unija, očigledno daleko od građana. -Zbog toga sam ubeđen da bi reforma EU bila potrebna, to jest da se EU vrati osnovnim vrednostima i približi se građanima. Promena sporazuma EU u pravcu koji vodi ka daljem smanjenu nadležnosti članicama bi u Austriji automatski vodio ka referendumu“, upozorio je Hofer.

On je pozdravio odluku Ustavnog suda da se predsednički izbore ponove, dodajući da svaki građanin Austrije mora da bude siguran da je njegov glas uzet u obzir.

-Mišljenja sam da je bila demokratska obaveza prijaviti kršenje tih pravila, poručio je kandidat desnice. On je najavio da će Bregzit kao i planirani trgovinski sporazum sa Kanadom, biti teme predizborne kampanje.

Hofer je istakao da ostaje pri svojim prethodnim temama, kao što je privrženost direktnoj demokratiji, averziji prema trgovinskom sporazumu sa SAD (TTIP), kao i problemima unutrašnje bezbednosti.(Agencije)♦