NBS:Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema Srbije

NBS:Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema Srbije

24/06/2016 Off By

 

Jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu. Narodna banka Srbije je preduzela adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema


I PORED velikih turbulencija na svetskim finansijskim tržištima izazvanih odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske Unije, stabilnost domaćeg finansijskog sistema neće biti ugrožena.

Narodna banka Srbije i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija. Napominjemo da smo i u proteklom periodu iskazali odlučnost i sposobnost da, čak i u nešto nepovoljnijim uslovima u pogledu spoljne i unutrašnje neravnoteže, uspešno ublažimo posledice nepovoljnih kretanja na svetskim robnim i finansijskim tržištima.

U prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže. Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost našeg rasta. Na ovaj način stvoren je odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja.

Jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu. Narodna banka Srbije je preduzela adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema. Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno. Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju.

Kao i NBS i centralne banke širom sveta su dale obećanje da će preduzeti sve aktivnosti kako bi smanjile štetne uticaje „Bregzita“ na finansijska tržišta. Šest najvećih centralnih banaka (FED, ECB, Japan, Engleska, Kanada i Švajcarska) na raspolaganju ima snop linije kojima mogu da obezbede adekvatne nivoe devizne likvidnosti. Južna Koreja i Indija su već intervenisale na svojim tržištima, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska. Sve ostale centralne banke su izrazile spremnost da urade isto u slučaju potrebe.

Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije imati dugoročnije efekte i da će sa sobom nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije. Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje.(Press NBS)♦