Poseta Si Đinpinga: položen kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra

Poseta Si Đinpinga: položen kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra

17/06/2016 Off By

 

Dva predsednika su ranije položila vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine


Ranka Čičak

SI ĐINPING i Tomislav Nikolić na mestu srušene kineske ambasade u NATO bombardovanju položili su danas kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Otkrili su i spomenik Konfuciju i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je da Kinu i Srbiju krasi duga istorija i bogata kultura, kao i tradicionalno prijateljstvo.

Kulturni centar, kako je istakao Luo Šugang , biće otvoren stanovništvu Srbije i doprineće produbljivanju prijateljstva dva naroda.

Ministar Ivan Tasovac rekao je da polaganjem kamena temeljca dve države grade dalji most prijateljstva i izrazio uverenje da će Kineski kulturni centar biti tačka susretanja i razgovora o novim partnerstvima i doprineti da oplemenimo veze dva naroda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da srpska prestonica danas slavi prijateljstvo i pokazuje da blizina nije isto što je bliskost.

“Naše dve zemlje dele meridijani i kontinenti, ali naša bliskost je iskrena i trajna”, rekao je Mali, dodajući da je poruka budućeg Kineskog kulturnog centra da Srbija i Kina treba da budu bliže, da građani bolje upoznaju jedni druge i da svaki dan uzdižemo naše prijateljstvo.

Novi kulturni centar, prema prvim nacrtima, koji se još finalizuju, trebalo bi da ima mnogo različitih sadržaja i dvoranu za prikazivanje filmova i pozorišnih predstava, čitaonicu, kinesku biblioteku, elektronsku biblioteku, prostor za druženje i izučavanje kineskog jezika.

Dva predsednika su ranije položila vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

U NATO bombardovanju 7. maja poginulo je troje službenika kineske ambasade, a više njih je povređeno.

Popodne su se gosti i domaćini prošetali Kalemegdanom.

Večeras će za goste iz Kine biti priređena večera. Sutra, predviđen je zvanični doček ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanci sa državnim vrhom Srbije, kao i potpisivanje više od 20 sporazuma, dok će u nedelju predsednik Kine posetiti Smederevo.(foto Tanjug)♦