Skopje: makedonski protestanti menjaju taktiku

Skopje: makedonski protestanti menjaju taktiku

14/06/2016 Off By

 

Akcije će, kako kažu, biti organizovana u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtevi


GRAĐANI Makedonije, koji već više meseci protestvuju protiv vlasti, od ponedjeljka menjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će se umesto svakodnevnih okupljanja u 18 sati, organizovati, kako navode,u “gerilske akcije” blokade ključnih prometnica i institucija koje brane režim.

Organizatori protesta pozivaju građane da im se priključe u ovim akcijama i najavljuju kako će već u ponedjeljak mogu očekivati prve akcije blokade glavnih ulica u Skoplju.

Akcije će, kako kažu, biti organizovana u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtevi, a to su: da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti Specijalnog državnog tužioca, da se zaustavi progon demonstranata, da budu pušteni iz pritvora svi do sada uhapšeni učesnici “obojene revolucije”, kao i da protiv njih i drugih učesnika budu povučene krivične prijave.

Inače, makedonsko Sobranje juče ni posle višečasovne rasprave nije odlučilo hoće li biti razmatran zahtjev opozicije za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Đorga Ivanova zbog odluke donete u aprilu da abolira 56 državnih i stranačkih funkcionera odgovornih za aferu “Prisluškivanje”.(Agencije)♦