Dušan Vujović o prvom danu sastanka sa delegacijom MMF

Dušan Vujović o prvom danu sastanka sa delegacijom MMF

13/06/2016 Off By

Ovo je nastavak razgovora započetih u februaru.Njima završava takozvana četvrta i peta revizija.- Danas je naglašeno da imamo izuzetno dobre rezultate u domenu fiskalne konsolidacije i oživljavanja privredne aktivnosti. Od negativne stope rasta od 3 ipo posto, došli smo u prvom kvartalu ove godine do pozitivnog rasta od 3 ipo posto,pohvalio se ministar finansija u tehničkoj vladi


Ranka Čičak

MINISTAR privrede, Dušan Vujović, rekao je danas novinarima da je postignuta saglasnost s MMF o podizanju procenta rasta BDP u Srbiji sa 1,8 na 2,5 posto:

-To će pomoći da se uklapamo u mere fiskalnog prilagođavanja i da ostanemo u narednim godinama na putu održivog rasta. Treba biti zadovoljan, jer MMF ne daje olako više procene rasta. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo rast od 3,5 posto. Iskoristili smo1 milijardu i 800 miliona evra iz Evropske banke. Imamo ogromna sredstva na raspolaganju, treba ih koristiti uspešno.

Danas su ministar Vujović, guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapieko potpisali aneks zajam za mala i srednja preduzeća. To je druga kreditna linija od 150 miliona evra, u okviru paketa od 500 miliona evra koji je Srbiji Evropska banka odobrila u julu 2013. godine.

Sredstva će se plasirati preko poslovnih banaka pod veoma povoljnim uslovima za kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Rok dospeća je 12 godina, sa 4 godine počeka, ili 15 godina i 5 godina počeka za priorirtetne projekte krajnjih korisnika svih veličina.Moguće je izabrati fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu. Deo ove kreditne linije do 75 miliona evra namenjen je onima koji zapošljavaju mlade.

O prvom danu razgovora sa misijom MMF, Vujović kaže:

-To je nastavak razgovora započetih u februaru.Njima završava takozvana četvrta i peta revizija. Četvrta se odnosi na kraj prošle, a peta na prvi kvartal ove godine. Danas je naglašeno da imamo izuzetno dobre rezultate u domenu fiskalne konsolidacije i oživljavanja privredne aktivnosti. Od negativne stope rasta od 3 ipo posto, došli smo u prvom kvartalu ove godine do pozitivnog rasta od 3 ipo posto. Očekujemo da ćemo dokraja ovog meseca naći rešenje za velike sisteme EPS, Srbijagas i Železnice, gde će Svetska banka podržati to strukturnim zajmom. U narednim nedeljama i mesecima očekuje nas donošenje zakona o finansiranju lokalne samouprave. To podrazumeva prave programe razvoja za velike sisteme koje sam pomenuo, ali ni za Poštansku štedionicu, koja će biti još jedan izvor finansiranja stanovništva i male privrede.

Razgovori će trajati do 21. juna, kada je završna konferencija i saopštavanje detalja. Očekuje se da će Savet direktora Fonda odobriti rezultate ove misije odmah posle letnje pauze, krajem avgusta.

Na pitanje šta je s penzijama i platama, ministar nije znao odgovor:

-Sačekajte, ovo je tek prvi dan razgovora.

Nije znao ni odgovor na pitanje o racionalizaciji i otpuštanju u javnom sektoru. Novu konferenciju za novinare i odgovore na ova pitanja najavio je za 21.jun. ♦