NBS: devizne rezerve u maju – 9.263,9 miliona evra

NBS: devizne rezerve u maju – 9.263,9 miliona evra

13/06/2016 Off By

 

Ostvareno je neto povećanje deviznih rezervi po osnovu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, koje je iznosilo 125,5 miliona evra, što prevazilazi neto odlive po osnovu kredita koji su iznosili 49,5 miliona evra


DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja iznosile 9.263,9 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 227 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

I pored činjenice da je maj mesec u godini za koji je, zbog izvršenja prethodno preuzetih zakonskih obaveza, karakterističan povećani odliv sredstava iz deviznih rezervi, tokom maja 2016. godine smanjenje deviznih rezervi NBS je bilo najmanje u celoj godini i iznosilo je 74,1 milion evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) su na kraju maja iznosile 7.593,0 miliona evra.

Odliv iz deviznih rezervi u maju u najvećoj meri je nastao po osnovu izmirenja obaveza Republike Srbije na ime stare devizne štednje u iznosu od 196,9 miliona evra. I pored toga, ukupno smanjenje deviznih rezervi bilo je značajno manje. Uštede su ostvarene sa aspekta deviznih intervencija prodajom deviza. Neto odliv po tom osnovu od 55,0 miliona evra najniži je u poslednjih šest meseci.

Sa druge strane, ostvareno je neto povećanje deviznih rezervi po osnovu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, koje je iznosilo 125,5 miliona evra, što prevazilazi neto odlive po osnovu kredita koji su iznosili 49,5 miliona evra.

Takođe, uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, u otežanim uslovima plasiranja sredstava u zoni evra i ambijentu negativnih kamatnih stopa, kao i po osnovu drugih tekućih priliva, Narodna banke Srbije je realizovala značajan priliv u devizne rezerve u iznosu od 67,7 miliona evra. Povećanje deviznih rezervi ostvareno je i povećanjem izdvojenih deviznih sredstava banaka po osnovu obavezne rezerve, za 34,1 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 496,2 miliona evra i bio je za 8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.969,3 miliona evra.

Dinar je u maju nominalno deprecirao prema evru za 0,4 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 65 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.♦