Sahranjen Muhamed Ali: Erdoganove neispunjene želje

Sahranjen Muhamed Ali: Erdoganove neispunjene želje

11/06/2016 Off By

Turska agencija Dogan javila je da je Erdogan nezadovoljan što su organizatori sahrane odbili njegov zahtev da na Alijev kovčeg položi deo tkanine koja pokriva Kabu u Meki, kao i zahtev da imam iz Turske čita Kuran


BOKSERSKA legenda Muhammad Ali, jedan od najvećih sportista svih vremena, koji je 3. juna preminuo u 75. godini, juče (petak 10.jun) je sahranjen u rodnom gradu Louisvilu, a na posljednji počinak su ga ispratili desetci hiljada ljudi okupljenih na ulicama kojima je prolazila pogrebna povorka.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan skratio je posetu SAD gde je prisustvovao oproštaju od Muhameda Alija, saopštila je njegova kancelarija.

Turska agencija Dogan javila je da je Erdogan nezadovoljan što su organizatori sahrane odbili njegov zahtev da na Alijev kovčeg položi deo tkanine koja pokriva Kabu u Meki, kao i zahtev da imam iz Turske čita Kuran.

Prema navodima lista Hajat, odluka da prekine posetu mogla bi da bude u vezi s nizom odbijanja s kojima se Erdogan suočio u SAD.

Pre nego što je stigao, Erdogan je bio izbrisan sa spiska onih koji mogu da održe govor na sahrani, navodno zbog ograničenog vremena.

Predstavnici američkih specijalnih službi i telohranitelji Redžepa Tajipa Erdogana posvađali su se zbog mesta pored automobila turskog predsednika. Pošto je Erdogan napustio hotel i seo u vozilo da bi krenuo u kulturni centar “Muhamad Ali”, saradnik američkih specijalnih službi je u skladu s protokolom nameravao da stane pored vrata koja su se zatvorila za turskim predsednikom, pbjavio je sajt Glasa Amerike na turskom jeziku.

Jedan od Erdoganovih tjelohranitelja je hteo da stane na isto to mesto, ali su pokušali da ga ometu u tome. Tek pošto su se umešali drugi predstavnici specijalnih službi sukob je rešen.(Agencije)♦