Konferencija Open Sweden o srpsko švedskoj saradnji

Konferencija Open Sweden o srpsko švedskoj saradnji

06/06/2016 Off By

 

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da o slobodi izražavanja mnogo možemo da naučimo od naših švedskih prijatelja


Ranka Čičak

SLAVEĆI 250 godišnjicu izdanja Razmišljanja o građanskoj slobodi Petera Foškola, švedsi ambasador u Beogradu Kristen Asp je danas bio domaćin konferencije Open Sweden, posvećene usvajanju prvog akta o slobodi izražavanja u svetu , koji je donesen u Švedskoj.

Slaveći ovaj događaj, u beogradskom Klubu poslanika kako za Srbiju, tako i za EU naglašena je važnost poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU, koji se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, koji uspostavljaju vladavinu prava, slobide i bezbednosti u Evropskoj uniji.

Švedski ambasador rekao je da je sloboda izražavanja ograničena, ali ima i odgovornosti:

-Posle otvaranja ovih poglavlja,druga će ići lakše. Srbija mora pripadati porodici naroda EU.

Tanja Mišćević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore o pridruživanju s EU, rekla je da ova dva poglavlja daju punu sigurnost da će i sledeća poglalja biti uspešna.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da o slobodi izražavanja mnogo možemo da naučimo od naših švedskih prijatelja:

-Pitanje slobode izražavanja je neretko upotrebljavano kod nas u političke svrhe. Mi smo doneli najbolje medijske zakone, koje je pohvalila EU. Ali, oni koji ih zloupotrebljavaju, nisu ih ni pročitali. Po zakonu, imate prava da kažete šta mislite, ali i da drugome date to pravo. Ja sam jedan od onih koji je platio cenu zloupotrebe tog zakona. Onaj koji izgubi na izborima ne želi da shvati da je to zbog njegovog nerada, on traži izgovore u drugima.

Posle konferencije, Aleksandar Vučić najavio je novinarima da će u narednih nekoliko meseci švedski premijer, posle mnogo godina posetiti Srbiju:

-To je dobra vest za našu zemlju i ponosan sam što ću kao predsednik Vade imati čast da mu budem domaćin. Bolja sloboda u Srbiji. ♦