Makedonija: demonstranti obojili Aleksandra Makedonskog

Makedonija: demonstranti obojili Aleksandra Makedonskog

04/06/2016 Off By

 Protesti u Skoplju održavaju se protiv odluke predsednika Makedonije Đorga Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi “prisluškivanje”


DEMONSTRANTI u Skoplju su tokom protesta obojili spomenik slavnom vojskovođi Aleksandru Makedonskom pod nazivom “Ratnik na konju”, iskazujući tako revolt protiv vlasti zbog projekta “Skoplje 2014” za koji je, kako tvrde, bespotrebno potrošeno više od 600 miliona evra.

Moto protesta, tokom kojih su bacane boje na belu baroknu fasadu makedonske Vlade, bio je “Krivi pišu krivične”, zbog krivičnih prijava protiv učesnika u protestima u Skoplju i Bitolju. Policija je protiv 26 učesnika u demonstracijama “šarene revolucije” u Bitolju i sedam demonstranata u Skoplju podnela krivične prijave zbog sumnje da su učestvovali u grupi koja je izvršila krivično djelo.

Protesti u Skoplju održavaju se protiv odluke predsednika Makedonije Đorga Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi “prisluškivanje”. Specijalno javno tužilaštvo Makedonije pozvalo je Ivanova da ukine odluku o aboliciji. Tužilaštvo saopštilo je da je 17 lica sa spiska koje je Ivanov abolirao zatražilo da ovo tužilaštvo obustavi postupke protiv njih.

Demonstracije širom Makedonije organizuje Pokret “Protestujem”, koji okuplja 80 nevladinih organizacija, od 12. aprila, odmah nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji 56 političara, protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi krivične istrage u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora, koju je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine. Ivanov je u međuvremenu poništio aboliciju za 22 osobe, a Sobranje formiralo specijalnu Komisiju za ocenu osnovanosti predloga za utvrđivanje odgovornosti predsednika za donošenje odluke o opštoj aboliciji, koju je pokrenula opozicija. Komisija do ponedjeljka, 6. juna, treba da pripremi izvještaj o tome da li uopšte postoji potreba za odgovornošću.

Demonstranti, osim potpunog ukidanja odluke o aboliciji političara, traže neopozivu ostavku predsednika Ivanova i zahtevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rešavanju krize, i formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti realizuje reformske prioritete.(Agencije)♦