Nova Skupština – stare svađe!

Nova Skupština – stare svađe!

03/06/2016 Off By

Sednica nastavlja rad teškim uvredama među poslanicima. Sanda Rašković najavila je tužbu protiv Aleksandra Martinovića koji je pominjao njenu skupu bundu i boravak u Rimu na mestu ambasadora


Ranka Čičak

VEĆ prvog dana rada, još pre glasanja za predloženu predsednicu, Maju Gojković, poslanici Narodne Skupštine pokazali su želju da parlament pretvore u svoje lične obračune.


Najstariji poslanik: Dragoljub Mićunović

Najstariji poslanik: Dragoljub Mićunović

Konstituisan novi saziv Narodne skupštine

Mandati poslanika Skupštine Srbije potvrđeni su danas, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Poslanici su nakon verifikacije mandata položili zakletvu.

Skupština Srbije ima 250 poslanika, od toga SNS sa koalicionim partnerima 131 poslanika, koalicija SPS-JS 29, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Među manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan manda.


Vojislav Šešelj, čovek koji je izazvao najveći interes novinara, održao je primamljiv govor o poštovanju prava opozicije, ali je odmah zatim pokazao da mu je namera da postane neka vrsta korisne opozicije vladajućoj stranci, kao što je to nekada bio Slobodanu Miloševiću. Rekao je da neće glasati za Maju Gojković, ali će glas dati u paketu celom rukovodstvu nove Skupštine. Sve je to iskoristio da napadne Tomislava Nikolića:

-Prvi put sam od Aleksandra Martinovića čuo da Toma Nikolić ima falš diplomu, da ni jedan ispit nije polagao.Mi smo to posle proveravali. Nisam se ja uzdao samo u Aleksandra Martinovića. Imao sam ja i mog vernog Zorana Krasića, kome nije bilo teško da obiđe fakultet, utvrdi datume i vreme polaganja Tomislava Nikolića i uporedi to sa mestima gde je tih dana Nikolić službeno boravio.

-Evo, ovde je profesor Ljubiša Stojmirović, koji je sve ispite Tomislava Nikolića polagao, sve naučne radove, diplomski rad, master rad, počeo da piše doktorsku disertaciju. Neka vam on to sve objasni kako je radio i dobro mu ide. Sada zajedničke naučne radove objavljuje s Tomislavom Nikolićem Sprema ga za doktorat.Znači, imaju nekoliko zajedničkih radova, dva ili tri. Jeli, Ljubiša, klimni glavom, dva ili tri? I gde ih objavljuje? U Nišu, jer tamo ne znaju o kome se radi.Misle neki normalni Tomislav Nikolić, koji zaista nešto piše. Na stranu kakav je kvalitet radova, to je tek posebna priča, ali nije bitno.Tomislav Nikolić ne zna ni takve da napiše.

Šešelj je protiv usvajanja novog Ustava i plaši se smanjivanja broja poslanika. On smatra da Skupštinu zloupotrebljava Vlada i tvrdi da je to teror manjine nad većinom. Skupštinu je nazvao protočnim bojlerom za zakone koje predlaže Vlada. Zaprepaščen je uvođenjem kazne za poslanike.

Obrazlažući razloge koji mu ne dozvoljavaju da glasa za Maju Gojković, Bojan Pajtić je rekao da ona u prethodnom mandatu nije pokazala želju da se odupre izvršnoj vlasti i željama predsednika Vlade:

-Glasaćemo protiv i zato što ova parlamentarna većina nema imuntet zbog izborne krađe. Glasovi su se krali kako kroz sistem “bugarskog voza”, tako kroz prepravljanje zapisnika, kroz navodne albanske porodice koje su se sve potpisivale istim rukopisom i to na ćirilici.

Aleksandar Martinović najavio je formiranje anketnog odbora kojo će ispitati sve detalje izbora.

Pajtić je to podržao i tražio da ispitivanje obuhvati i krađu SNS. On je zaključio da ipak njegova stranka neće glasati za predloženu pretsednicu, iako veruje da je ona najmanje loše rešenje.

Sednica nastavlja rad teškim uvredama među poslanicima. Sanda Rašković najavila je tužbu protiv Aleksandra Martinovića koji je pominjao njenu skupu bundu i boravak u Rimu na mestu ambasadora. Nazvala ga je političkim konvertitom i podsetila na sve neprijatne stvari koje je pre nekoliko godina govorio o Aleksandru Vučiću, kome se sada dodvorava.kraj bespotrebne uvrede prvog dana skupštine♦